Talkshow ‘Nederland, we moeten het hebben over racisme’ groot succes

De eerste uitzending van ‘Nederland, we moeten het hebben over racisme’ was een groot succes! Althans, als je de recensie in het NRC en talloze reacties op sociale media moet geloven. Ook vatte Vogue Nederland voor het gemak de belangrijkste lessen even samen. De talkshow was een samenwerking van de VPRO, Pakhuis de Zwijger en Lilith Magazine.

Afgelopen zondagavond 12 juli, ging Lilith co-founder Clarice Gargard in gesprek met verschillende gasten en (ervarings)deskundigen over racisme in Nederland. Na een maand van Black Lives Matter protesten was het tijd om de balans op te maken en te praten over hoe we ervoor kunnen zorgen dat we op een constructieve manier werken aan een inclusieve maatschappij. De livestream was het beste bekeken live-programma van Pakhuis de Zwijger en op de website van de VPRO staat de aflevering inmiddels tussen de best bekeken programma’s van de afgelopen dagen.

In het eerste deel van de avond sprak Clarice met Kunta Rincho (cultureel-maatschappelijk ondernemer), Nancy Jouwe (cultuurhistoricus) en Seada Nourhussen (hoofdredacteur OneWorld). Samen reflecteerden ze op de gebeurtenissen van de afgelopen maanden, de manier waarop het gesprek nu gevoerd wordt, en wat er anders kan en hoe ervoor gezorgd kan worden dat het huidige momentum niet verdwijnt.

Tijdens het tweede gesprek kwam de jongere generatie aan het woord. Wat kan deze generatie doen om het verschil maken? Laurie Limburg en Stijn de Jonge vertelden over de eerste protestacties die zij dit jaar bezochten, de Black Lives Matter-demonstraties. Verder zat Lakiescha Tol aan tafel, die samen met Sohna Sumbunu een petitie oprichtte voor het verplichten van les over racisme op scholen.

De avond werd afgesloten met een gesprek tussen Mitchell Esajas (mede-oprichter The Black Archives), Amade M’charek (Professor Anthropology of Science), Leo Lucassen (directeur Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) en Antroploog Sinan Çankaya (via Zoom). In dit laatste gesprek werd er een blik op de toekomst geworpen: hoe willen we deze toekomst vormgeven en welke lessen heeft het verleden ons geleerd die we nu kunnen toepassen om een nieuwe situatie te realiseren?

Dit was het eerste deel van gesprekken over institutioneel racisme. Er kwamen veel verschillende thema’s en standpunten voorbij. Dit vormt een goede basis voor vervolggesprekken die specifiek op een thema binnen dit complexe gesprek zullen inzoomen, en hopelijk het begin van een mooie, verdiepende reeks.

Naast alle positieve reacties waren er uiteraard ook veel negatieve reacties. We vragen iedereen om de hele uitzending te kijken voor de context en niet alleen op fragmenten af te gaan. En om in ieder geval gasten en redacteuren niet persoonlijk aan te vallen.

Je kunt nu de hele uitzending van het gesprek terugkijken via de onderstaande video. Op de website van de VPRO en op Op NPO Start kan je de uitzending terugkijken met ondertiteling. Mocht je zelf iets te melden hebben over de uitzending (of wil je ook eens meepraten) dan kan dat via www.vpro.nl/racismegesprek.