Back to All Events

De 2e geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

ALDITH HUNKAR | HISTORISCHE VROUWEN | FEMINISME

π—§π—˜π—₯π—¨π—š 𝗑𝗔𝗔π—₯ π——π—˜ π—¦π—–π—›π—’π—’π—Ÿπ—•π—”π—‘π—žπ—˜π—‘!

Over β€˜verleidster’ Cleopatra heb je vast wel gehoord op school. Maar leerde je ook over Khadija bint Choewailid of Suze Groeneweg? Net als vorig jaar maakt Aldith Hunkar ons wegwijs in de onderbelichte geschiedenis van de vrouw.

De mensheid heeft altijd voor de helft uit vrouwen bestaan. Waarom zijn ze dan haast onzichtbaar in de geschiedenisboeken? Als vrouwen al op het toneel verschijnen, is het vaak als archetype: β€˜de hoer’, β€˜de heks’, β€˜de heldin’.

Zo staat in de literatuur vooral beschreven hoe Cleopatra halfnaakt voor Julius Caesar stond te kroelen en wordt het feit dat de machtige koningin van het oude Egypte belangrijke politiek-strategische relaties aanging met de heersers van Rome vaak slechts tussen neus en lippen vermeld. De geschiedenislessen van educatieplatform F-site brengen verandering in de eenzijdige beeldvorming en zetten (onbekende) historische vrouwen in de schijnwerpers.

Tijdens de De 2e Geschiedenisles die je nooit hebt gehad! geven Eveline van Rijswijk en Rajae El Mouhandiz ieder college over een historische vrouw en onderzoeken ze hoe mondig, machtig of moordzuchtig ze daadwerkelijk was.

Ook dit jaar wordt de kennis van het publiek weer getest middels een quiz. Wat weet jij over belangrijke vrouwen in de geschiedenis?

Dit programma wordt georganiseerd door Van Gisteren en Maand van de Geschiedenis.
Meer info? Kijk hier.