Back to All Events

Het Discriminerende Algoritme @Rode Hoed

AI zit in een stroomversnelling. Haast elke dag wordt het gebruik van kunstmatige intelligentie verder geïntegreerd in ons leven. Maar machines zijn helaas niet neutraal. Een recent onderzoek van de Raad van Europa stelde vast dat het gebruik AI onbedoeld kan leiden tot discriminatie. Zo worden zwarte vrouwen door gezichtsherkenningssoftware vaker aangezien voor een man en hebben de algoritmes die de politie gebruikt geleid tot etnische profilering.

Moet de overheid ingrijpen om de samenleving te beschermen tegen de uitwassen van technologie? Hebben tech-giganten genoeg zelfregulerend vermogen om de problematiek zelf aan te pakken? Wie draagt de verantwoordelijkheid?

Deze avond gaan sprekers hierover in discussie met elkaar en het publiek. Sprekers:

𝗦𝗘𝗡𝗡𝗔𝗬 𝗚𝗛𝗘𝗕𝗥𝗘𝗔𝗕
Sennay Ghebreab is neuro-informaticus aan de Universiteit van Amsterdam, hoofd sociale wetenschappen aan Amsterdam University College, en visiting fellow ‘diversiteit en inclusie’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

𝗪𝗔𝗟𝗧𝗘𝗥 𝗗𝗜𝗘𝗟𝗘
Walter Diele is freelance AI-consultant en geeft hij workshops over hoe je Artificial Intelligence op een verantwoorde manier gebruikt.

𝗞𝗘𝗘𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗛𝗢𝗘𝗩𝗘𝗡
In de Kamer heeft Kees Verhoeven (D66) de portefeuille Europa, inlichtingendiensten, ICT, privacy en cyberveiligheid, marktordening en mededinging. D66 vindt dat het kabinet 25 miljoen euro moet investeren in kunstmatige intelligentie – een actieplan dat door Verhoeven is gelanceerd.

Wat Het discriminerende algoritme
Waar De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam
Wanneer Ma 30 sept 20:00 - 22:00
Meer info Kijk hier.