Back to All Events

West-Papua Uprising - Protest voor de Tweede Kamer

Komt allen a.s. vrijdag naar Den Haag om de Nederlandse regering op te roepen actie te ondernemen richting Indonesië en de Verenigde Naties.

Deze week wordt een wereldwijde actie gehouden, in solidariteit met de mensen in West-Papoea (voormalig Nederlands Nieuw Guinea), die met tienduizenden moedig de straat op gaan en hun leven riskeren om vrijheid te eisen van het Indonesische kolonialisme.

De #WestPapuaUprising begon op 18 augustus en roept op tot gerechtigheid na een racistische aanval op Papoea studenten in Surabaya, die gemarteld werden door Indonesische strijdkrachten. Sindsdien is er een enorme beweging ontstaan met protesten in heel West-Papoea en Indonesië, waarbij wordt geëist dat het fundamentele recht van West-Papoea op zelfbeschikking moet worden gerespecteerd, via een referendum als de enige oplossing voor vrede in West-Papoea.

Op 28 augustus werden in Deiyai, West-Papua, minstens 6 Papoea demonstranten vermoord door Indonesische veiligheidstroepen. West-Papua is op dit moment compleet afgesloten voor de buitenwereld. Toegang tot internet is geblokkeerd sinds 20/08/2019, en telefoonlijnen en sms diensten zijn afgesloten in Deiyai, Jayapura en Yahukimo. Ook kunnen buitenlandse reizigers West-Papoea niet meer binnentreden, sinds een verbod door de Indonesische overheid. West Papua is hermetisch afgesloten en de internationale media gebruikt vaak alleen berichtgeving van de Indonesische overheid.

Wij maken ons ernstige zorgen om de veiligheid van de Papoea's. Sinds de opstand zijn er meer dan 7000 militairen en politie naar West-Papoea gestuurd, bovenop de tienduizenden militairen die al in West Papoea gestationeerd zijn.

Ook vinden er op dit moment grote militaire operaties plaats in de volgende regio's: Nduga, Deiyai, Puncak.

We eisen dat de Tweede Kamer actie onderneemt voor haar voormalige kolonie West-Papua:
▪ Toegang voor internationale journalisten en hulporganisaties
▪ Toegang tot telefoonlijn, sms diensten en internet
▪ Toegang voor buitenlandse reizigers naar West Papua
▪ Bezoek van VN Hoge Commissaris van de Mensenrechten aan West Papua
▪ Terugtrekking van alle militairen op West Papua
▪ RECHT OP ZELFBESCHIKKING

Free West Papua! #StandUp4WestPapua

Wat West Papua Uprising - Protest voor de Tweede Kamer
Waar Plein 2, Den Haag
Wanneer Vr 6 sept 13:00 - 15:00
Meer info https://www.facebook.com/events/382252449116702/