Lilith X Mona Haydar

Feministisch rapfenomeen Mona Haydar komt naar Nederland

De Syrisch-Amerikaanse Mona Haydar is een bad ass rapper, feministische activist en social-media fenomeen. Als je haar nog niet kent, moet je onder een steen geleefd hebben. No shame, je hebt nu de kans om (beter) kennis met haar te maken, want ze komt naar Nederland voor het Modest Fashion Symposium dat het Stedelijk Museum Schiedam organiseert op initiatief van kunstenaar Rajae El Mouhandiz ism Leiden University Centre for the Study of Islam and Society (LUCIS), Lilith en Arminius.

We zijn enorm vereerd Mona tijdens het Modest Fashion Symposium in Arminius Rotterdam op 25 november te mogen verwelkomen. Ze wordt samen met Nederlands modest fashion-icoon Perinne Philomeen geïnterviewd door de fantastische creatieve en organisatorische duizendpoot Amal Alhaag. En op donderdag 28 november treedt ze speciaal voor Lilith op in poptempel Paradiso.

Mona Haydar - die bekend is van onder meer haar nummer Wrap my Hijab (op YouTube inmiddels meer dan 6,5 miljoen keer bekeken) - doorbreekt met haar werk alle stereotyperingen over moslima’s. Dat vrouwen multidimensionale wezens zijn wisten we natuurlijk allang. Mona onderstreept dat niet alleen, maar doet dat op een unapologetic, activistische en artistieke manier.  

Naast rapper, poëet en YouTube-sensatie is Haydar ook moeder van twee jongens. Ze houdt zich bezig met ecologie en permaculture (want klimaat!), heeft een MA in Christian Ethics en heeft tussen al het performen door ook nog tijd om lezingen en workshops te geven over het decolonizen van de samenleving. ‘There’s no such thing as decolonized, there’s only post colonized’. De restanten en gevolgen van kolonisatie blijven in samenlevingen merkbaar, legt ze uit. Lachend: ‘In Syrië en Marokko – beiden gekoloniseerd door de Fransen – is hét ultieme symbool van onze keuken de croissant! Hoe dan?’

 Je wil dit niet missen. Hieronder meer info over de kaartverkoop. 

Voor kaartjes voor het symposium, kijk hier.

Voor kaartjes voor het optreden in Paradiso, kijk hier.

Programma door: Stedelijk Museum Schiedam, Arminius en Lilith Magazine in samenwerking met Leiden University Centre for the Study of Islam and Society (LUCIS).

Optreden Lilith ism Paradiso Amsterdam

Check hier ook meer informatie over het symposium  

Update 29-12-2019

Lilith X Haydar was een wild succes. De zusjes van Fufu en Dadels maakten powered by Lilith een podcast met de ster om de balans op te komen en bespraken de revolutie. Luister hier naar de aflevering

Clarice Gargard