Wat vrouwen willen

drievrouwen.jpg

Wat willen vrouwen? Waar verlangen ze naar, wat is hun meest geheime begeerte? Met deze prikkelende vraag opent Drie vrouwen (2019), het nieuwste boek van Lisa Taddeo. Daarin onderzoekt zij vrouwelijke begeerte aan de hand van de verhalen van drie vrouwen. De New York Times-journalist volgde en interviewde de vrouwen acht jaar lang.

Als eerste is daar Maggie, die als minderjarige door haar middelbare schooldocent werd verleid tot seks. Als ze hem jaren later voor de rechter sleept, wordt ze niet geloofd.

Dan is er Lina, een huisvrouw die geen enkel persoonlijk doel in het leven heeft dan voor het huis en de kinderen te zorgen. Haar man Ed is eigenlijk vanaf het begin al een slecht idee, want hij houdt niet van tongzoenen en zij wel. Ed raakt haar nauwelijks aan, terwijl zij naar lichamelijke genegenheid en seks verlangt. Het resulteert in een affaire met haar jeugdliefde.

Sloane tenslotte, is een vrouw van goede afkomst die verliefd wordt op een chefkok. Ze beginnen samen een restaurant. Hij vindt het opwindend om trio’s te hebben en om haar het te zien doen met andere mensen.

De verhalen van de drie vrouwen worden elk hoofdstuk netjes afgewisseld. Bij vlagen zijn er herkenbare, rake beschrijvingen. Zo stemt Lina er op een avond – die haar voor het leven lang zal tekenen – mee in, dat een oudere jongen haar mee uit neemt naar een huisfeest. Terwijl ze eigenlijk dolverliefd is op haar vriend Aidan.

‘Lina says to herself, It will be nice to be taken out to a party. To get out of the house. But really, if she is being honest, she’s going because Aidan hasn’t called her in a few days, and at school he’s smiled in the hallway but he’s been distant and Lina is not letting her mind go there just yet. But it’s in her subconscious, like the will of her mother.’’

De vrouwen voelen zich alle drie anders en geïsoleerd, omdat hun verlangens niet als normaal gelden onder de heersende sociale conventies van Amerika. Zo ook restauranteigenaar Sloane. Wanneer ze reflecteert op de trio die ze heeft gehad met haar man en een andere vrouw, dan wordt haar innerlijke dialoog als volgt beschreven.

‘She couldn’t tell too many people. Perhaps, she reasoned, the people she couldn’t tell were the repressed ones and she was the healthy person. But none of the books she read and none of the television shows and films she enjoyed reflected that lifestyle. There had to be an anomaly in her. Somewhere, sometime, she must have been wicked or suffered at the hands of something untoward.’

Taddeo toont met Drie vrouwen dat wat vrouwen willen, uiteindelijk veel overeenkomsten heeft met algemene menselijke verlangens. We streven allemaal een bepaalde mate van (financiële) onafhankelijkheid na. We voelen ons senang als we geloofd en gewaardeerd worden door anderen. We willen onze (seksuele) verlangens niet onderdrukken. Wat dat betreft klinken de verhalen van Maggie, Lina en Sloane maar al te bekend in de oren. Wie kent er niet iemand die een affaire heeft gehad, die experimenteert met niet-monogame relatievormen of een MeToo-ervaring heeft? En die vervolgens bang is voor het oordeel van de omgeving?

Maar waarom juist deze drie vrouwen ons meer kunnen vertellen over vrouwelijke begeerte, dat wordt niet duidelijk. Natuurlijk is het beklagenswaardig en onnodig dat vrouwen voor slet en heel veel andere dingen worden uitgemaakt, maar het is geen vernieuwende boodschap en Taddeo’s beschrijvende, afstandelijke schrijfstijl bemoeilijkt het om dicht op de huid van de drie vrouwen te komen en met hen mee te voelen.

Neem de volgende beschrijving:

‘Another time he asked her to meet him at the river and she was happy because it was early in the morning but then she realized that for him it was just late at night. She wakes to his texts and replies the instant when they come in. When he texts her and she’s in the shower she writes him back while she’s dripping wet. She takes pictures while the water’s running and sends them.’ 

Lisa Taddeo probeert met Drie vrouwen een dieper inzicht te geven in de begeerte van vrouwen – een interessante en belangrijke vraag. Toch weet Drie vrouwen die belofte niet waar te maken. De verwachting voor het verkrijgen van een dieper inzicht over vrouwen en begeerte wordt helaas niet waargemaakt.

Illustration: Valery Lemay

Tonya Sudiono