Dit is waarom de VVD een rotpartij is en waarom we beter af zouden zijn zonder Mark Rutte

We kunnen wel weer een heel langdradig betoog houden over waarom de grootste partij van Nederland, dit jaar alweer 11 jaar aan de macht, zo shit is. Maar we zijn moe. Moe van telkens weer uitleggen waarom compassie en een humaan beleid missen in Nederland. En feit blijft dat het overgrote deel van Nederland toch op Mark Rutte en zijn discipelen blijft stemmen, alsof er echt geen betere opties zijn. Of het nou gemakzucht, luiheid, angst voor het onbekende of onversneden doch sophisticated racisme is wat de stemmer richting VVD duwt: het boeit even niet meer. Het enige wat volgens ons misschien nog kan helpen om voor 17 maart 2021 wat twijfelstemmertjes weg te lokken uit die rechtse hoek, zijn keiharde voorbeelden van al die keren dat Rutte en consorten de mist ingingen. 

Dus nee, even geen diepte-analyse over de route van de VVD, geen voxpopjes om trouwe VVD-stemmers te leren begrijpen, geen diepte-interview met rechtse politici om hun menselijke kant of mening over kleffe broodjes te ontdekken - maar een veel te lange lijst met alle zooi die de VVD – en dan vooral haar paradepaardje Mark Rutte – ons heeft geflikt. En de vraag: hoe lang gaat deze shitshow nog duren?

Stuur deze lange lijst naar iedereen waarvan je vermoedt dat er nog een hartje schuilgaat in zijn of haar borstkas ondanks dat ze flirten met het idee om misschien wel op Rutte te gaan stemmen:

  • In 2007 werd Rutte, de man die ons land al 11 jaar regeert, veroordeeld voor racisme. Volgens de rechtbank van Haarlem zette hij aan tot rassendiscriminatie toen hij in 2003 gemeenten adviseerde om 25.000 random Nederlanders met een Nederlands paspoort maar  - hier komt ‘ie - een Somalische achtergrond op bijstandsfraude te controleren. Rutte adviseerde gemeenten om te achterhalen wie er allemaal Somalische roots had. 

  • Weet je het nog? De verkiezingsbelofte van 1000 euro voor elke Nederlander die bullshit bleek? Ik wil mijn duizend piek!

  • Het (bijna) afschaffen van dividendbelasting. Dividendbelasting is de belasting die bedrijven moeten betalen wanneer ze een deel van hun winst uitkeren aan aandeelhouders, die winstuitkering heet dus: dividend. Rutte wilde die belasting afschaffen zodat het aantrekkelijker zou zijn voor buitenlandse bedrijven om zich in Nederland te vestigen. Oppositiepartijen vonden dit een matig plan omdat het de overheid jaarlijks miljarden oplevert die prima aan andere zaken besteed kan worden. Plus: ten tijde van al het rumoer om de dividendbelasting werd ook duidelijk dat grote bedrijven als Shell en Unilever zich al jaren een hernia aan het lobbyen waren om dit gedaan te krijgen, sterker nog: er zou sprake zijn geweest van een dealtje tussen Rutte en deze bedrijven. Mijn god, dit is een heel dossier waard. 

  • Toen de vliegtuigramp met de MH17 zich had voltrokken had onze premier zijn mond opeens vol met stoere woorden van retributie, uitzoeken wie er schuldig was en natuurlijk zijn krachtzin: ‘we gaan de onderste steen boven halen’. En dat is natuurlijk nooit gelukt. 

  • Ruttes liefde voor Unilever en KLM kent geen grenzen. Winstgevende big corpz gaan voor het lokale ondernemertje of het noodlijdende burgertje. Neem nou de coronapandemie en de hoeveelheid steun (3,4 miljard voor KLM) die deze bedrijven hebben gekregen vergeleken met de aalmoezen die zzp’ers (1000 euro per maand maar dan mag je niks extra’s verdienen, anders betaal je de boel onmiddellijk terug) en andere ondernemers kregen. 

  • VVD weigert daarentegen temidden van corona pandemie voor loonsverhoging zorgpersoneel te stemmen, de mensen die letter op de - excuses voor deze term - frontlinie staan tijdens de pandemie mogen het doen met een schamel applausje en een dinerbon.

  • VVD weigert nog altijd mensen uit Moria te halen, je weet wel dat vluchtelingenkamp waar baby’s in verzopen tenten slapen en ‘s nachts wakker worden gebeten door hongerige ratten. En dan heb ik het nu even over daadwerkelijke ratten, niet over VVD’ers. Oh, en vergeet de allesverwoestende brand in het tentenkamp niet waardoor 12.000 vluchtelingen geëvacueerd moesten worden (maar nog steeds niet weg mochten uit die hel).

  • Rutte zei in januari 2021 tijdens het debat over de val van kabinet (naar aanleiding van de toeslagenaffaire) dat hij ‘in principe, persoonlijk niks tegen etnische profilering heeft’, weinig verrassend voor de man die ooit voor rassendiscriminatie is veroordeeld, maar toch pijnlijk om te horen. 

  • Het dedain dat Rutte en zijn VVD lijken te voelen voor het klimaat. In 2019 zei de VVD ‘nee’ tegen het klimaatakkoord en gaf Dijkhoff aan dat al die ‘milieuregeltjes’ absoluut niet een op een gevolgd zouden gaan worden. In datzelfde jaar bleek uit onderzoek dat de VVD-achterban het wel erg links vond dat de VVD toch ‘zwichtte’ voor klimaatbeleid. Ze zouden hun heil zijn gaan zoeken bij klimaatontkenners FvD, iets wat VVD meteen op scherp zette. Inmiddels rept de partij in haar verkiezingsprogramma van ‘hard werk’ maar hebben ze een typisch VVD’se cop out in het tekstje verwerkt: ‘Huizenbezitters, automobilisten, boeren en andere ondernemers: iedereen wil graag bijdragen aan het bestrijden van klimaatverandering. Maar iedereen wil ook gewoon zijn of haar leven kunnen blijven leiden.’ Lees: ‘Het is blijkbaar een hot item, dat klimaat dus we doen the bare minimum maar meer hoef je niet van ons te verwachten.’ Of zoals VVD-gemeenteraadslid Stijn Nijssen uit Amsterdam schreef: ‘Kijk bijvoorbeeld ook naar het aardgasvrij maken van de stad. Dit moet gericht zijn op bewezen effectieve technologische en innovatieve oplossingen. En niet op onnodig snelheid maken om het beste jongetje van de klas te zijn door in 2040 aardgasvrij te zijn, zoals GroenLinks nastreeft.’ Hij heeft het nog net niet over klimaatdrammers.

  • In 2016, tijdens zijn optreden in Zomergasten, was zijn minachting voor protesterende Turkse Nederlanders, die zich volgens hem niet genoeg aanpasten, duidelijk. ‘Mijn primaire gevoel was: lazer op, ga zelf terug naar Turkije. Pleur op’. Een premier voor heel Nederland? Not so much.

  • In 2017 schreef Mark Rutte ondanks dat toch een open brief aan alle Nederlanders. Hierin benoemde hij dat we een gaaf, welvarend land zijn waarin veel mensen zich armzalig gedragen. Hij schreef het storend te vinden dat ‘niemand meer normaal doet’, wees op mensen die ‘onze vrijheid misbruiken om hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid. Mensen die zich niet willen aanpassen, afgeven op onze gewoontes en onze waarden afwijzen. Die homo’s lastigvallen, vrouwen in korte rokjes uitjouwen of gewone Nederlanders uitmaken voor racisten. Ik begrijp heel goed dat mensen denken: als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat. Dat gevoel heb ik namelijk ook. Doe normaal of ga weg.’ Het was vooral een open brief aan ‘de enge buitenlander’, mensen met pigment die het wagen zich even mediocre te gedragen als mensen zonder pigment en iedereen die dat jaar z’n bek open trok over Zwarte Piet. 

  • Zwarte Piet is sowieso een heikel punt voor Rutte. Volgens zijn laatste brainfart is Zwarte Piet nog altijd niet racistisch maar snapt hij wel dat sommige mensen zich gediscrimineerd voelen door het olijke kereltje in blackface. In 2018 heeft z’n partij nog helemaal moeite gestopt om in een leuk filmpje te verkondigen dat je geen racist bent als je van Zwarte Piet houdt en in de jaren daarvoor weigerde hij zich nog uit te spreken over Zwarte Piet, zelfs na een vernietigend VN-rapport over uitbanning van rassendiscriminatie. "Zwarte Piet is geen staatsaangelegenheid", zei hij toen. "Hoed je voor een land waar de staat bepaalt hoe een volkstraditie eruit ziet. Dat lijkt me echt iets voor het volk en niet voor de politiek." In 2013 zei hij nog dat ‘Zwarte Piet nou eenmaal zwart is’, nog net geen ‘deal with it’ erachteraan mompelend. In 2014 deed ‘ie daar nog een schepje bovenop met de uitspraak: 'Mijn vrienden op de Nederlandse Antillen zijn heel blij met het feest van sinterklaas, omdat zij hun gezichten niet hoeven te schminken, terwijl als ik Zwarte Piet speel, ik dagen bezig ben om dat spul van mijn gezicht af te krijgen.'

  • Even iets anders. De lijst VVD’ers die moesten vertrekken na hun domme, schadelijke misstappen is te lang om hier in haar volledigheid te vermelden maar laten we beginnen met het feit dat er geen enkele partij is (sinds WOII) die zoveel ministers, staatssecretarissen maar ook lokale politici heeft voortgebracht die stuk voor stuk in schandalen verwikkeld raakten. Denk aan: Teeven, Van der Steur (die zelf ook net iets te vaak hoofdrolspeler in verschillende genante schandalen was), Opstelten, Weekers, Zijlstra, Van Haga (de man die een eigen lijst verdient maar die je sowieso kent van zijn oproep tot geboortebeperking in Afrika), Hennis etc. Ook in 2020 was de VVD weer de partij met de meeste integriteitsaffaires, zo bleek uit de achtste Politieke Integriteitsindex: het overzicht van politieke schandalen. De koplopers: belangenverstrengeling, wangedrag en fraude. Oh en vergeet de 5000 euro ‘reiskostenvergoeding’ die Klaas Dijkhoff jarenlang kreeg gestort niet. Zijn typische VVD-reactie vol dedain op de vraag waarom hij dit zelf nooit heeft gemeld? ‘Ik kijk nooit op mijn loonstrookje’. Je zou maar met diezelfde verdediging komen als je als burger voor de rechtbank verschijnt in een fraudezaak. Gelukkig voor Klaas gelden er voor VVD’ers meestal andere regels. Een paar collega’s hadden minder geluk. Sinds 2008 zijn er meer dan 31 VVD’ers strafrechtelijk vervolgd, terwijl partijen als CDA, D66 en PvdA ieder slechts een handjevol strafzaken kenden. Johan Scheltens, fractievoorzitter van de VVD in Emmen, werd aangehouden op verdenking van de illegale export van organen van koeien en schapen naar Azië. De VVD in Flevoland deed aangifte van fraude tegen hun voormalig penningmeester Huib van Vliet. Die stond al eerder op de Politieke Integriteitsindex omdat hij wegens fraude met een erfenis veroordeeld was. Mitchell van der Koelen belandde in 2018 op de PII toen hij gepakt werd wegens het hacken van computers en het verspreiden van naaktbeelden. Het voormalige kandidaat-raadslid voor Almere werd daarvoor in december tot 16 maanden cel veroordeeld. Nogmaals, dit hele artikel zou net zo goed vervangen kunnen worden door een lijst met VVD’ers die de partij uit zijn gezet, strafrechtelijk zijn vervolgd of zich op andere wijze hebben misdragen, maar dat wordt ook weer zo eentonig. Wat dan wel voor de VVD’ers spreekt: ze zijn in 2020 ingehaald door het CDA wat betreft schandalen en hun plek in de Politieke Integriteitsindex. Beetje jammer voor een partij die zo van tradities houdt.

  • Oke we maken even een uitzondering voor de shitshow die ‘de manier waarop Rutte langdurig in de bil van Halbe Zijlstra en zijn brutale leugens bleef zitten’.

  • Sorry, als je ook maar iets doet in de kunst- en cultuursector weet je dat Rutte en zijn VVD je grootste vijanden zijn. Weet je nog hoe diezelfde Halbe Zoolstra in 2013 zo’n 300 miljoen wegkaapte bij deze sector. En hoe hard we juichten toen er in 2017 een aalmoes van 25 miljoen aan diezelfde kunst- en cultuursector werd beloofd? 

  • De VVD heeft met Bente Becker een heuse Geert Wilders-in-een-goedkope-feestwinkel-pruik in huis gehaald. De ‘jonge belofte’ van de partij lijkt regelrecht uit het riool onder het clubhuis van de FvD of PVV getrokken. Laatste wapenfeit waarmee ze zich lekker rechts op de markt wilde zetten: dit interview waarin ze het asielverhaal van de VVD niet hard maar humaan noemt en in iets meer woorden pleit voor een grenzen-dicht-beleid. We verwijzen je nog even naar de rol van de VVD in Moria. 

  • Ja jeetje, zijn hele vocabulaire, de manier waarop hij het heeft over een gaaf land, waarin mensen met pigment minder moeten zeuren en zich meer moeten invechten, dat land waarin ‘tuig’ ‘normaal moet doen’. Tel dit op bij zijn hele, doodgewone kijk-mij-op-m’n-fiets-met-een-appel-in-m’n-mond-naar-het-werk-gaan-imago terwijl ons land in duigen ligt en je snapt m’n ergernis misschien?

  • Nog eentje in het rijtje domme uitspraken: ‘Visie is als een olifant die het zicht belemmert’. Uit de koker van een man die een land moet besturen. 

  • Die keer dat hij z’n mond vol had van sassy praat over de ‘witte wijn sippende elite’ in Amsterdam. De context: Het ging over klimaatdoelen die volgens Rutte gewoon gehaald gingen worden, niet omdat hij de druk zou voelen van de Amsterdamse elite maar omdat het nodig is. Vermoedelijk een sneertje aan het adres van GroenLinks’ers die van een goede Chablis houden?

  • Of die keer dat hij in een tentenkamp van Syrische vluchtelingen in Libanon rondliep op z’n glimmende Floris van Bommel-stappers en verkondigde hoe leuk hij het vond om ‘in hun huisjes te kijken’. Veel mensen geloofden bijna niet dat hij dat echt zei over vluchtelingen in een tentenkamp maar de Volkskrant citeerde hem direct: “Ik vind het zo leuk om in hun huisjes te kijken. Het zijn toch ook huisjes? Volgens mij noemen ze het zelf ook zo. Het zijn hun huisjes geworden.”

  • Die keer dat hij met een stel kinderen met migratie-achtergrond op een middelbare school moest praten om eindelijk te geloven dat er wel degelijk discriminatie bestaat in dit te gek, gave land. Vervolgens was de conclusie van onze premier wel: “De paradox is dat de oplossing bij Mohammed ligt. Ik kan tegen Nederland zeggen: ‘discrimineer aub niet, beoordeel iemand op karakter en kennis.’ Maar als het wel gebeurt, heeft Mohammed de keus: afhaken wegens belediging of doorgaan. Nieuwkomers hebben zich altijd moeten aanpassen, en altijd te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. Je moet je invechten.”

  • Dit doodenge filmpje.

  • ‘Je moet gewoon je bek houden’, aldus een premier. Dit zei Rutte in 2020 over schreeuwende voetbalsupporters in tijden van corona. Het ging vorig jaar zomer een paar keer mis tijdens wedstrijden in de Rotterdamse Kuip en bij ADO Den Haag: supporters hielden zich niet aan het zogenaamde ‘schreeuw- en juichverbod’ en Rutte’s oplossing was vervolgens om te zeggen dat ze hun bek gewoon moeten houden. Stijl en klasse. 

  • De manier waarop Rutte zichzelf vast lulde toen hij werd gevraagd naar het gebrek aan vrouwen in zijn inmiddels demissionaire kabinet. In dit kabinet met zestien ministers en acht staatssecretarissen, zitten slechts tien mensen met een baarmoeder. Van de 27 ministers en staatssecretarissen die in het kabinet Rutte II gediend hebben, waren er slechts acht vrouw. Bij Rutte I waren dat er 5 van de 21. Ook zijn alle ambtsbekleders die de premier heeft aangesteld in z’n kabinetten, stuk voor stuk, wit. Deze man zei overigens over z’n voorkeur voor mannen: ‘Ik had meer vrouwen willen hebben maar kwaliteit geeft de doorslag’. Iets wat extra pijnlijk is als je je bedenkt hoe uitzonderlijk incompetent zijn ministers en staatssecretarissen zijn. Waarom stappen ze anders in grote getale en om de haverklap op? Is dat nou kwaliteit?

  • Luister, er is echt veel te veel stront die uit de richting van de VVD komt waaien. Ik wil zelfs beweren dat het meer is dan de gemiddelde partij aanlevert. Dit kan te maken hebben met het feit dat ze automatisch meer onder vuur liggen als grootste partij van Nederland of met het feit dat de VVD gewoon een verzamelplek is voor charlatans, corrupte bedrijfsbobo’s, racisten, leugenaars en mensen die nog nooit iets ergs meegemaakt hebben in hun leven en zich daarom ook absoluut niet kunnen inleven in mensen die dit wel hebben. Iets wat me tamelijk onhandig lijkt voor politici. Dit artikel is inmiddels al veel te lang, mocht je nog meer leesmateriaal nodig hebben, check dan vooral de reacties op deze tweet.

Note: als je vrienden of familie hebt die ondanks deze lange lijst er nog altijd van overtuigd zijn dat de VVD geschikt is om ons land aan de hand te nemen, wensen we je heel veel succes met die vriendschap (of erger nog: familieband).

Genoten van dit artikel? Word ‘friend’ van Lilith en support onze journalistieke en feministische platform.
Enjoyed this article? Become our
friend and support us.

Beeld: DrawKit


Guest User