Geen Zwarte Piet en Sinterklaas meer op Curaçao

Fundashon pa nos muchanan (stichting voor onze kinderen), de organisator van de Sinterklaasintocht onder leiding van Solange Trinidad heeft deze week bekend gemaakt dit jaar geen intocht te organiseren. De organisatie stelt na te gaan denken over opties om het kinderfeest op een andere manier te vieren. Aanvankelijk gaf Trinidad aan dat dit vanwege het coronavirus, blacklivesmatter-protesten en het gebrek aan sponsoren was. Maar de organisator noemde daarna de anti-zwartepietprotesten die vorig jaar gehouden werden zijdelings ook als reden. Vorig jaar schreef performance-kunstenaar en KOZP-activist Naomie Pieter een artikel voor Lilith over deze protesten van lokale protestgroep Piet Bai Flit, die KOZP mede organiseerde.

WhatsApp+Image+2019-11-10+at+17.12.01.jpeg

Geen Zwarte Piet of Sinterklaas meer op Curaçao dit jaar. Lokale nieuwsplatform Morgan Online meldt dat de stichting - dat het het feest organiseert - drie redenen noemt om het Sinterklaasfeest af te gelasten. De coronacrisis, de huidige protesten in de Verenigde Staten en het gebrek aan sponsoren.

“Vanwege de coronacrisis is het niet mogelijk om in grote getallen samen te komen (1). Daarnaast zijn de kosten om de intocht te organiseren hoog en zijn er niet genoeg sponsoren om deze kosten te kunnen dekken (2). Bovendien heeft de organisatie gemerkt dat er veel mensen zijn die het Sinterklaasfeest ervaren als een feest dat racisme promoot. Gelet op de huidige beladen situatie in Amerika en andere delen van de wereld gerelateerd aan racisme, is het [volgens de organisatie] niet ideaal om dit jaar de intocht van Sinterklaas op Curaçao te organiseren (3). “

Ook geeft de organisatie aan dat zij in principe niet tegen de racistische karikatuur is. En de zorgen van lokale Afro-Curaçaoenaars eigenlijk aan de laars lapt.

“Ongeacht de vele aanpassingen om onder andere de kleur van de pieten en andere aspecten [van het feest] te veranderen, heeft niks geleid tot [concrete] verandering of een verschil. De organisatie vindt dat er niet zo veel discussie moet zijn omtrent een kinderfeest. De druk op de organisatie [om het feest aan te passen] is groot en heeft de deelname van sponsoren beïnvloed. “

De protesten van vorig jaar op Curacao trokken een kleine maar vocale groep, onder leiding van Pieter. Ook stuurde de actiegroep brieven naar sponsoren zoals Coca Cola, KFC en Pizza Hut. Internationale bedrijven voor wier imago het steunen van blackface niet rendabel is. Eerder schreef Pieter het volgende over de protesten op Curaçao.

“Op Curaçao zijn er in het verleden verschillende momenten van verzet geweest tegen deze racistische karikatuur. Sinds 1965 wordt er uitgesproken en actie gevoerd op de toenmalige Nederlandse Antillen. Van 1970 – 1972 werd het Sinterklaasfeest niet eens gevierd. Dit was een direct gevolg van 30 di Mei 1969, waarbij de lokale Curaçaoënaars opstonden tegen de heersende koloniale macht van Nederland.

In 1972 besloot men het feest weer te vieren, maar dan op een ‘Antilliaanse manier’.  Een Zwarte en Papiaments sprekende Sint en zijn pieten deelden toen de cadeaus uit. Maar stilletjes maakten de traditionele Sinterklaas en Piet toch weer hun intrede. In 1982 weigerde gezaghebber Ronald Casseres Sinterklaas op Curaçao te ontvangen en stuurde zijn waarnemer.  

In 2012 deelde Helmin Wiels, de in 2013 vermoorde politicus, zijn gedachte over het feest tijdens een evenement. Hij noemde het feest ‘pedagogisch onverantwoord.’ ‘Een zwarte man zoals ik, werkt een hele jaar om in december een fiets te kopen voor mijn kind, om vervolgens te zeggen [liegen] dat een witte man mijn kind een kado heeft gegeven.’ Dit lijkt me een ontzettend pijnlijk proces als ouder van zwarte kinderen, al helemaal op Curaçao. Hij heeft er tevens voor gezorgd dat de subsidie voor de nationale intocht werd stopgezet. 

Maar de organisatoren van de intocht houden stug vol. Net als de witte bevolking en een deel van de zwarte mensen. Daarom wordt er dit jaar opnieuw gedemonstreerd op Curaçao. 

Vanuit KOZP organiseren we de demonstratie in samenwerking met lokale groepen. Hiermee laten we zien dat het niet slechts een groepje mensen binnen de Nederlandse Randstad is dat tegen racisme is. Maar een strijd die binnen het hele ‘koninkrijk’ wordt gevoerd. Een waarbij alle activisten solidair zijn met elkaar, over oceanen heen. 

De verhoudingen tussen zwarte en witte mensen zijn nog overduidelijk scheef op het eiland. Dat zie je terug in de viering van het Sinterklaasfeest  Een veelgebruikt argument van pro-ZP aanhangers in Nederland is dan ook ‘maar op Curaçao vieren ze ook Sinterklaas met Zwarte Piet’. Mark Rutte spande de kroon nadat hij een vraag over ZP kreeg tijdens de persconferentie van de NSS-top in 2014: ‘Ik kan alleen zeggen dat mijn vrienden op de Nederlandse Antillen heel blij zijn als ze Sinterklaas vieren, omdat ze hun gezicht niet hoeven schminken. En als ik zelf Zwarte Piet moet spelen dan ben ik dagen bezig om de verf van mijn gezicht te krijgen.’ Ook Thierry Baudet prees onlangs het Sinterklaasfeest op Curaçao. “

Lees hier het volledige artikel

Lees hier ook het artikel van Volkskrant hierover

Noot: vertaling van het nieuwsbericht in Papiamentu is gedaan door Alfrida Martis

Foto voorpagina: Trending Topics 2019

Clarice Gargard