New year, same shit: 2020 reflectie van de Lilith-redactie

lowkeyfuck2020jpg

2020: het jaar waarin ik mijn badjas vaker aan had dan een spijkerbroek, mijn make-up ergens achter in mijn kast is verdwenen en ik het uitgaanszweet meer miste dan ooit. Hoe graag ik 2020 ook zo diep mogelijk weg zou willen stoppen was het ook het jaar waarin ik leerde dat selfcare meer is dan een gezichtsmasker, reflecteren op jezelf voor groei zorgt en er een uitknop op mijn telefoon zit. Om dit jaar een plek te kunnen geven is het belangrijk erover te praten zodat het healings proces kan beginnen. De redactie van Lilith ging in gesprek over de gevoelens die loskomen bij 2020 en welke doelen we naast succesvol blijven nog meer hebben voor 2021


Welk gevoel krijg je bij het praten over 2020?

Isabel: “Braakneigingen.”

Carmen: “Een heel zwaar, deprimerend, rotgevoel. Ik zou het graag leuker willen maken maar daar heb ik dus geen puf meer voor.”

Clarice: “2020 is zoals Fight Club. We praten er niet over.” 

Dania: “2020, I don’t know her.”

Aida: “Behalve the obvious, was het zo’n bevrijdend gevoel om geen excuus nodig te hebben om niet te socializen en binnen te blijven.”

Hasna: *zucht*

Shanella: “Ik pak mijn badjas alvast.”

Gitka: “Volgende vraag.”


Welke schade heeft 2020 achtergelaten bij de mensheid waar we nog op moeten blijven reflecteren? 

Isabel: “2020 heeft voor mijn gevoel een vreselijk effect gehad op de sociale cohesie in Nederland. Nu meer dan ooit, staan verschillende bevolkingsgroepen lijnrecht tegenover elkaar. Ik hoop dat we in 2021 een manier vinden om de maatschappij weer een beetje te lijmen.”

Carmen: “Laten we het vooral even hebben over hoe erg we elkaar zijn gaan verachten en wantrouwen door dat rot virus. Iedereen vindt dat ‘ie beter z’n best doet dan de rest en iedereen heeft wel wat aan te merken op een ander. Behalve op zichzelf. Ik ook. Verder hoop ik dat die ‘economische crisis’ waar de hele tijd mee wordt gedreigd mee gaat vallen. En dat de knuffel weer terugkomt ooit. De natte zoen mag wegblijven.”

Clarice: “Ik wil niet zo iemand zijn die zegt, ‘lees de artikelen die ik hierover heb geschreven’, maar helaas ben ik dat wel. Kort samengevat: veel sociale, politieke en economische onrechtvaardigheid is zichtbaarder geworden en verergerd. Tegelijkertijd is er natuurlijk ook veel transformatie en verzet geweest. Daar moeten we allemaal op reflecteren. Meer hierover in de artikelen die ik geschreven heb.”

Dania: “2020 heeft niet alleen op financieel niveau negatieve gevolgen gehad op mensen, maar vooral op mentale vlak heeft het schade toe gericht. De bevolking heeft door letterlijk thuis te moeten zitten en geen tot weinig uitlaatkleppen mentaal een zwaardere tijd moeten doormaken. Sporten, een drankje doen met vrienden, knuffelen etc. vielen weg. Verder is het wantrouwen in de politiek en medemensen is alleen maar groter geworden.”

Aida: “Longschade?”

Hasna: “Heb je even? Economische schade (juist ook op persoonlijk niveau), fysiek lijfelijke schade, emotionele schade, noem maar op. En dat dan op internationaal niveau. 2020 heeft naar mijn idee duidelijk gemaakt dat het kapitalistische systeem een falend systeem is, dat alleen voor je werkt als je vermogend bent, en waar de rest van de wereld leuk aan mee mag betalen, maar when push comes to shove precies helemaal niets aan heeft. Meer hierover in de echt ontzettend geweldig goede en inzichtelijke artikelen die Clarice heeft geschreven. Echt, briljant.”

Shanella: “Iedereen heeft mentaal een klap gehad in 2020, er is zoveel gebeurd in zo’n korte tijd. Als ik kijk naar hoe vaak ik opeens verdween van Social media dan ben ik nog niet eens begonnen over de onbeantwoorde berichten. Ghosten heeft een andere definitie gekregen. Het is oké om te verdwijnen zo nu en dan, maar het communiceren ervan is iets waar mensen onderling meer tijd voor moeten maken.”

Gitka: “Persoonlijk vind ik dat we het vooral moeten hebben over al die miljardairs, die ondanks een wereldwijde pandemie, hun vermogen alleen maar hebben zien toenemen. Oneerlijk met een grote K!”


Wat zou jij anders gedaan hebben als je 2020 over mag doen? 

Isabel: “Minder hard werken! Al mijn vrienden hebben broden gebakken, wandelingen gemaakt en online yoga cursussen gevolgd. Ik heb mezelf omgetoverd in een lowkey workaholic (zonder brood).”

Carmen: “Ik had ook wel graag een brood willen bakken, maar deze armoedzaaiende freelancer heeft alleen een brakke combimagnetron. Ohja en dat afgetrainde lichaam is er ook niet van gekomen. Dat had ik echt beter kunnen aanpakken. Wel vier seizoenen Married At First Sight Australia erdoorheen gejakkerd.” 

Clarice: “Erm, have you seen my life? Geen commentaar verder, behalve dat Isabel ‘lowkey’ best mag weghalen en ook ik naar brood verlang.” (*hint naar Hasna die eerder ‘brood’ voor me heeft gebakken*)

Aida: “Sluit me aan bij Isabel, ook al zat ik lekker binnen in m’n comfortzone, m’n werkuren waren all over the place en voor wat? Altijd maar grinden om je waarde te bewijzen of doelen te behalen die je ooit hebt bepaald maar nooit meer geëvalueerd.” 

Hasna: “Man oh man, ik vind het echt nog veel te vroeg om hierover na te denken. Ik probeer op dit moment januari van dit nieuwe jaar semi-sane door te komen (hoi andere ouders die thuisonderwijs geven). Echt veel is er in positieve zin niet veranderd. Men zegt wel eens dat je moet roeien met de riemen die je hebt, maar ik heb me voor nu even overgegeven aan de situatie en probeer vooral te blijven drijven.” 

Dania: “Ik zou iets liever voor mezelf zijn geweest en hebben beseft van: “Oh shit we are in a pandemic, dus niet alles hoeft perfect te zijn, just chill out”. 

Shanella: “Had ik in januari en februari maar meer gefeest, ik mis het om een dampende club binnen te komen en tequila shots met me crew te doen. Ook zou ik in de covid-fase wat liever voor mijzelf zijn, ik herken mijzelf zo goed in Isabel. Al mijn vrienden hebben nieuwe hobby’s of zijn op oldschool R&B dates gegaan en ik ben veranderd in een kluizenaar die elke dag aan het werken is.”

Gitka: “Ik had veel eerder een hondje geadopteerd (die ik overigens nog steeds niet heb geadopteerd).”


Welke les/lessen neem je mee uit 2020 naar 2021 toe?

Isabel: “Meer geduld hebben. Ik ben enorm ongeduldig en tijdens een eindeloze, uitzichtloze pandemie is dat niet echt handig.” 

Carmen: “Nog lagere verwachtingen hebben van het leven, dan valt alles uiteindelijk wel mee.”

Clarice: “Dat controle een illusie is, de samenleving maakbaar, je niets meer hoeft te zijn of worden dan wie je bent ėn dat het eigenlijk volkomen realistisch is wanneer mensen in rampenfilms het EXACT TEGENOVERGESTELDE doen van wat ze zouden moeten om iedereen veilig te stellen.”

Aida: “Ben trots op mezelf dat ik ondanks de onzekerheid die corona veroorzaakte toch carrière moves heb gemaakt. Dus meer risico’s nemen en doen wat ik echt wil.”

Hasna: “Elke dag iemand bellen (hoi Clarice!) om even keihard te lachen werkt geweldig. Hoe rot alles ook is, hoe geïsoleerd we op dit moment ook leven, door elke dag mezelf buikpijn te geven van het grinniken (en anderen in hun broek te laten plassen want zo grappig ben ik), wordt de dag toch draaglijker.”  

Dania: “Groei is niet lineair. Sommige dagen gaan slechter dan andere, that’s true. Maar er zijn ook mooie momenten. Probeer die mee te nemen en daar ook bij stil te staan. Als het even niet meezit, denk dan: This too shall pass”. 

Shanella: “Geen verwachtingen hebben van niets en niemand, geen verwachtingen zijn ook geen teleurstellingen. Zelf ben ik iemand die te veel verwachtingen van mijzelf heb, ook daar ben ik het afgelopen jaar mee geconfronteerd. Sommige dagen lukt het niet om aan je eigen verwachtingen te voldoen, and that's okay.”

Gitka: “Er niet vanuit gaan dat anderen je begrijpen en rekening houden met jouw persoonlijke omstandigheden. Dat is pijnlijk duidelijk geworden nu we als collectief lichaam voortbewegen. Zwaarmoedig? Niet persé, beschouw het als een oproep je in een ander te verdiepen.”


Wat is jouw tip om 2021 toch positief te beginnen? 

Isabel: “Seks en drugs.”

Carmen: “Niks plannen, niks verwachten, niks hopen, lekker de gordijnen dicht houden en wachten tot het zonnetje weer gaat schijnen.” 

Clarice: “Lilith Friend worden. En vooruit, je hoeft niet per se positief te blijven wat mij betreft, zo lang je af en toe jezelf wat genot gunt.”

Hasna: “Elke ochtend vroeg opstaan, geen schermen gebruiken, kopje heet water met citroen drinken, tien minuten mediteren en daarna de dag pas beginnen. HAHAHAHA. Zonder dollen: het enige dat ik wil is dat iedereen gezond is en semi-gelukkig. That’s it. En zelfs dat klinkt al als te veel labels. Laten we deze pandemie eerst maar eens doorkomen, gaan we daarna wel verder denken over positiviteit.”

Aida: “Het insta account Kids Getting Hurt volgen.”

Dania: “Tbh meditaties van Deepak Chopra, I know sooo cheesy. It is what it is.”

Shanella: “Alleen, denk na over wat jij wil en zet je zelf dit jaar centraal. Jij bent de main character (geleerd op tiktok btw).”

Gitka: “Wat het ook in 2020 was en in 2019 en 2018 en 2017, of eigenlijk al sinds de jaren ‘00: dieren filmpjes kijken. En ook: kneiterhard muziek pompen en meezingen.”


Wat mag jij vaker doen in 2021? (Dit kan self care zijn, meer vrij nemen, beter budgetteren)

Isabel: “Seks en drugs.”

Carmen: “Vaker Mars ijsjes in huis halen in plaats van er alleen maar over dromen.”

Clarice: “Meer met mijn eigen ontwikkeling en behoeften bezig zijn en therapie die ik, als ik dit interview zo lees, mijn redactieleden ook zou willen aanraden (Carmen, girl, you good?).”

Aida: “Ik volg je advies Clarice, therapie is de shit! Naast therapie ga ik vaker alle technologie en afleidingen uitzetten en in stilte zitten.”

Hasna: “Meer hardlopen. Meer slapen. Meer budgetteren. Minder Clarice. Meer Lilith. Nu al moe van dit lijstje. Geloof dat ik vooral minder meer moet doen.”

Dania: “Een betere connectie met mezelf krijgen door spiritual practices. Beter naar mezelf luisteren en mijn intuïtie vergroten.” 

Shanella: “(Goede) seks hebben, therapie, meer slapen, en mezelf vaker aankleden ook al zien mijn collega’s mij alleen via Zoom.”

Gitka: “De dingen doen die ik echt leuk vind. En ook: mijn hond uitlaten (als ik een hond had, ik heb geen hond).”


Durf je nog te dromen en doelen te stellen in 2021? 

Isabel: “Alleen als ze klein en 100% haalbaar zijn.”

Carmen: “Nog niet echt super specifieke doelen of dromen. Durf ik misschien pas in Q3. Ik haat het gevoel van teleurgesteld worden door overmacht.”

Clarice: “Ja, zolang het niet te veel bijdraagt aan kapitalistische, patriarchale, validistische en wit suprematistische sentimenten over productie, ambitie en succes die een mens nodig zou hebben om gelukkig te zijn, die we allemaal geïnternaliseerd hebben. En ja, ik ben super leuk op feestjes in case you’re wondering, want ik twerk.”

Hasna: “Zonder doelen doe ik niks. En als ik niks doe verkramp ik. En omdat het ongekende tijden zijn, heb ik mezelf een ongekend doel gegeven en train ik in 2021 voor een marathon in de Sahara (en iedereen die dit al weet denkt “gaat ze weer”, but idgaf). Misschien overleef ik het, misschien niet, misschien stop ik over twee weken met trainen en ga ik weer online  pianolessen volgen, misschien niet. Doelen zijn stipjes op de horizon waar ik me naartoe beweeg, maar nooit het eindpunt (hmm, dit moet ik ergens gelezen hebben).”

Aida: “Dat gaat toch vanzelf, zit in ons om meer te willen. En niks mis mee, het is goed om te fantaseren maar je hebt niet alles in de hand dus flexibiliteit is key.”

Dania: “Yess manifest that shiit. Maar even serieus, dromen en doelen stellen is juist datgene dat me overeind houdt. Maak niet uit hoe groot of klein je dromen zijn, keep going and keep being the best you. En als je even geen zin hebt om de beste versie van jezelf te zijn is dat ook okay. Doe wat je op dat moment aankan en wees lief voor jezelf.”

Shanella: “Ik ben die psycho die elk jaar een doelenlijst maakt, ook dit jaar weer. Dromen over honderd miljoen op mn bank en één Labradoodle doe ik ook nog steeds.”

Gitka: “Ja, daar heeft de pandemie niks aan veranderd.”

Zo ja, wat is een droom/doel voor jou in 2021?

Isabel: “Eindelijk dat brood bakken.” 

Carmen: “Mijn enige dromen en doelen voor de komende tijd zijn niet dood gaan, niet failliet gaan en af en toe buikpijn van het lachen krijgen.”

Clarice: “Wereldverovering voor Lilith, zoals de heilige geschriften het bedoeld hebben. Weer kunnen twerken als Meg Thee Stallion op feestjes. Isa’s brood eten.”

Hasna: “Kennelijk ga ik Isa dus brood leren bakken (ik kom snel wat van mijn zuurdesem starter brengen!) en Clarice weer van eten voorzien (wanneer krijg ik mijn tajine terug?). En verder sluit ik me aan bij mijn collega’s: 2021 gaat voor mij over overleven, en tegelijkertijd met Lilith de wereld veroveren.” 

Aida: “Mentaal en fysiek gezond zijn. De rest komt allemaal goed of niet. En dat overleef ik dan wel of niet.”

Dania: “Health, love and monnies.”

Shanella: “Getting a fat ass en een Labradoodle.

Gitka: “Meer schrijven! Minder bang! En zoveel mogelijk speeksel uitwisselen.”

Isabel Sheridan (26) is Lilith-redacteur en doet research voor tv-programma’s en documentaires. Ze houdt van Spa Intens, gelijk krijgen en de kleur blauw.

Carmen Felix (34) is Lilith-redacteur, schrijver en columnist en werkt zich zuchtend en klagend door het leven. Als het even kan wel met een grijns.

Clarice Gargard (32) is journalist, columnist en schrijver. Zij is medeoprichter en hoofdredacteur van Lilith Mag wat inhoudt dat ze zich graag overal tegenaan bemoeit en vaak genegeerd wordt.

Hasna El Maroudi (35) is journalist, programmamaker en moderator. Ze is mede-oprichter en hoofdredacteur van Lilith. Ze is dol op hardlopen en bakken en vindt het helemaal niet erg dat ze daardoor een cliché is.

Aïda Sium (37) hoofd marketing & communicatie bij HipHopHuis en teamleider bij Lilith Mag. Crime en real housewives aficionada. Rust, reinheid en regelmaat is wat ik probeer te brengen.

Dania Awin (29) Lilith-social media manager, master new media and digital culture student aan de Uva. Met een passie voor filosofie en kunst.

Shanella Bleecke (19) is Lilith-stagiare, schrijft, presenteert en maakt films. Zij vervult haar taak om boomers op hun plek te zetten en Gen Z aan het woord te laten door middel van filmpjes op het internet.

Gitka te Poel (31) Lilith-event manager, schrijft en maakt programma's.


Genoten van dit artikel? Word ‘friend’ van Lilith en support onze journalistieke en feministische platform.
Enjoyed this article? Become our
friend and support us.

OpinieGuest User