Back to All Events

Queer Pioneers: Portrait de la jeune fille en feu @Rialto

Queer Pioneers is een nieuw maandelijks programma van Rialto. Hier worden makers centraal gesteld, die met hun films grenzen hebben opgezocht op het gebied van seksualiteit, geaardheid en gender, en hun stempel hebben gezet op de filmwereld en het politieke debat.

Op dinsdag 8 oktober trapt het programma af met een voorpremière van PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU, de nieuwe film van Céline Sciamma – een tijdloos en universeel verhaal over verliefd worden, verlangen en onmogelijke liefde. De film wordt ingeleid door filmkenner Renske Diks.

Op een afgelegen eiland bij Bretagne aan het einde van de 18e eeuw, krijgt kunstenares Marianne (Noémie Merlant) de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse (Adèle Haenel) te schilderen. De eigengereide Heloïse staat niet te springen om het huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model uitvoerig: haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. 's Nachts werkt Marianne heimelijk aan het schilderij. In Heloïses laatste dagen van vrijheid, groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen, totdat uiteindelijk de liefde ontvlamt. Winnaar Queer Palm, filmfestival Cannes 2019.

Wat Queer Pioneers: Portrait de la jeune fille en feu
Waar Bioscoop Rialto, Ceintuurbaan 338, Amsterdam
Wanneer Do 8 okt 19:15 - 21:15
Entree rialto.nl