Back to All Events

Rafiki, Hivos Free To Be Me Award

Kenia 2018, 83 min, Wanuri Kahiu
Engels en Swahili gesproken, ENGELS ondertiteld
English and Swahili, with ENGLISH subtitles

Hivos reikt op vrijdag 22 maart tijdens de Roze Filmdagen in Amsterdam de Free to be me Award uit aan Wanuri Kahiu, regisseur van de baanbrekende Keniaanse film Rafiki.
Met de prijs wordt een film onderscheiden die sterk bijdraagt aan de acceptatie van LHBTI’s in een land waar dat niet vanzelfsprekend is.

Rafiki vertelt het verhaal van twee Keniaanse meisjes die verliefd op elkaar worden. Terwijl hun families in een politieke strijd verwikkeld zijn, bloeit de liefde tussen Kena en Ziki op. De vriendinnen worden voor de keuze gesteld: kiezen ze voor hun geluk of hun veiligheid?

De film kent een bijzondere geschiedenis. De Keniaanse Film Classification Board verbood Rafiki omdat de film homoseksuele relaties zou promoten. De filmmakers gingen in beroep om hun vrijheid van meningsuiting en creativiteit te beschermen.

"Good Kenyan girls become good Kenyan wives," but Kena and Ziki long for something more. When love blossoms between them, the two girls will be forced to choose between happiness and safety.

Voor meer informatie kun je hier terecht.