Back to All Events

De Zwijger ontmoet de Eritrese gemeenschap

We spreken Eritreeërs over vrijheid, vooroordelen en je thuis voelen in Amsterdam.

Eritreeërs vormen sinds een aantal jaar de op een na grootste groep nieuwkomers in Nederland; tussen 2014 en 2017 deden meer dan 17.000 Eritreeërs een asielaanvraag in Nederland. Toch heerst er heel wat onwetendheid wat betreft deze gemeenschap. Ontsnappen aan onvrijheid is geen gemakkelijke beslissing en betekent een lange onderneming, die vaak veel geweld, uitbuiting en andere gevaren met zich meebrengt. Eenmaal aangekomen in Nederland, begint voor Eritreeërs een inburgeringsproces dat opnieuw allerlei uitdagingen met zich meebrengt. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat Eritreeërs moeite hebben om te aarden en weinig aansluiting vinden bij andere groepen. Ook in Amsterdam lijkt deze beeldvorming de boventoon te voeren. Wat vinden beleidsmakers, hulpverleners en Eritrese statushouders zelf hiervan? Tijdens dit programma gaan we in gesprek met de Eritrese gemeenschap, bespreken we de uitdagingen die zij tegenkomen, vieren we successen, en bouwen we vertrouwen tussen verschillende groepen.

Met in dit programma onder anderen
- Mekonnen Ykeallo | Oprichter Stichting Ykeallo, eigenaar Restaurant Azmarino
- Leen Sterckx | Onderzoeker Sociaal Cultureel Planbureau
- Merhawi Fessehazion | Onderzoeker en jeugdzorgwerker Enver
- Milka Yemane | Oprichter Stichting Lemat
- Semhar Medhane | Stagiaire Project Management Bureau Gemeente Amsterdam
- Ibrahim Saleh | Tolk en vrijwilliger Stichting Warm Welkom Noord
- Sunshine's Got The Blues | Een duo van stem en bas

👉🏽 De moderator van dit programma is: Beylula Yosef

💡 Na afloop is er tijd om na te praten en vindt een mini-informatiemarkt plaats met o.a. Stichting Lemat, Vluchtelingenwerk, BOOST Transvaal, Stichting Sedrabet, Warm Welkom, Stichting Ykeallo, De Key, Open Embassy, In My Backyard en Welcome!. Daarnaast is tekenaar Michelle de Gruijl aanwezig met haar project Bed Bad Brood Buur, een getekende reportage over hoe 150 ongedocumenteerde vluchtelingen in een bed-, bad-, broodopvang in de Amsterdamse broedplaats Lola Luid komen wonen.

Meer info hier