Back to All Events

THEATER: Doe open de poort, met o.m. Khadija Arib, Kathalijne Buitenweg en Sigrid Kaag

Ter gelegenheid van het bestaan van 100 jaar vrouwenkiesrecht spelen zeven vrouwelijke toppolitici hun voorgangers uit 1918. Een re-enactement van de debatten die leidden tot de invoering van het vrouwenkiesrecht. Met Khadija Arib, Ankie Broekers, Kathalijne Buitenweg, Sigrid Kaag, Mona Keijzer, Neelie Kroes en Carola Schouten.

Het lijkt zo normaal dat iedere Nederlander vanaf 18 jaar kan stemmen, maar pas in 1919 kregen vrouwen actief kiesrecht. Er gingen tientallen jaren van ware strijd door vrouwen van diverse politieke stromingen aan vooraf en ook in de Tweede Kamer is flink gedebatteerd over de Kieswet. Destijds waren alle Kamerleden (op Suze Groeneweg na) mannen.

Wat waren de argumenten van toen? NRC-redacteuren Titia Ketelaar en Mark Kranenburg doken in de Handelingen van de verschillende debatten uit 1919 en schreven een tekst voor een theatraal re-enactement van deze debatten. Samen met Frascati Producties presenteren zij honderd jaar later een 100% vrouwelijke cast: Khadija Arib (PvdA, voorzitter Tweede Kamer), Ankie Broekers (VVD, voorzitter Eerste Kamer), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks, vice-voorzitter Tweede Kamerfractie), Sigrid Kaag (D66, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Mona Keijzer (CDA, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat), Neelie Kroes (VVD, 1971-2014 lid Tweede Kamer, staatssecretaris, minister, lid Europese Commissie) en Carola Schouten (CU, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, viceminister-president). Actrice Ariane Schluter is verteller.

Na de pauze volgt een theaterdebat o.l.v. NRC-redacteur Marike Stellinga met alle deelnemers over de vraag hoe het de vrouwen in de politiek sindsdien is vergaan.

Over NRC en Frascati Producties
Doe open de poort, de vrouwen staan er voor / 100 jaar vrouwenkiesrecht is de vierde samenwerking tussen Frascati Producties en NRC waarbij belangrijke historische gebeurtenissen worden nagespeeld om gezamenlijk over het heden te kunnen spreken. Zo stond in 2014 het Kamerdebat uit 1992 over het Verdrag van Maastricht centraal, in 2015 de Kamerdebatten waarin werd besloten Nederlandse blauwhelmen naar Joegoslavië te sturen en in 2016 de oprichtingsvergadering van D66 met Kajsa Ollongren in de rol van Hans van Mierlo.

idee en tekst Titia Ketelaar en Mark Kranenburg (NRC) redactie en research Berthe Spoelstra (Frascati) regie Sarah Moeremans beeldmateriaal IAV-Atria techniek Adriaan de Geus productie Frascati Producties