Back to All Events

Wij vs Zij #21: Klassenstrijd en identiteitspolitiek

Hoe verhoudt het begrip 'klassenstrijd' zich tot de bredere feminisme- en antiracisme-beweging binnen links?

Is al dat geruzie tussen de aanhangers van de klassenstrijd, en de bewegingen die worden beschreven onder de noemer ‘identiteitspolitiek’, zoals feminisme en anti-racisme wel nodig? Anja Meulenbelt, met haar nieuwe boek 'Brood en Rozen' denkt van niet. Want vanaf welke kant je ook activist wordt, vanuit links, vanuit feminisme of anti-racisme, altijd heb je te maken met sociaal-economische vraagstukken. Waarbij aansluitend ook zaken spelen die raken aan identiteit, het terugvinden van waardigheid, vertegenwoordigd worden in de politiek, in de media, en het niet meer gestigmatiseerd en gediscrimineerd worden. Gelden al deze vraagstukken niet voor het gehele spectrum aan klasse, kleur en sekse?

En is dat geen aanleiding om opnieuw na te denken over de collectieve koers van links? Wat is klassenstrijd anno 2019, en hoort anti-racisme en feminisme daar niet gewoon bij? Met verschillende sprekers en publiek gaan we het gesprek aan over de raakvlakken tussen klasse, feminisme en anti-racisme.

Met in dit programma onder anderen
- Nawal Mustafa | Oprichter S.P.E.A.K., jurist, mensenrechtenactivist en promovenda Vrije Universiteit Amsterdam
- Dr. Mano Delea | Historicus en politicoloog en programma directeur van de Black Europe Summer School
- Anja Meulenbelt | Schrijver, feministe en activiste.
- Pepijn Brandon | Historicus en assistent professor bij de Vrije Universiteit Amsterdam
- Marikit M. Saturay | Filipina Hip Hop artist based in Utrecht

De moderator van dit programma is: Jazie Veldhuyzen

28/5 | Gratis | Reserveren via: https://dezwijger.nl/programma/klassenstrijd-en-identiteitspolitiek