Back to All Events

Curated by Simon(e): Herdenken herdacht @Compagnietheater

Kan een demonstratie of protest ook een herdenkingsritueel zijn? Waarom zijn nationale rituelen in Nederland zo stil? Die vragen stelt filosoof en schrijver Simon(e) van Saarloos zich af in haar nieuwe boek ๐ป๐‘’๐‘Ÿ๐‘‘๐‘’๐‘›๐‘˜๐‘’๐‘› โ„Ž๐‘’๐‘Ÿ๐‘‘๐‘Ž๐‘โ„Ž๐‘ก. ๐ธ๐‘’๐‘› ๐‘’๐‘ ๐‘ ๐‘Ž๐‘ฆ ๐‘œ๐‘š ๐‘ก๐‘’ ๐‘ฃ๐‘’๐‘Ÿ๐‘”๐‘’๐‘ก๐‘’๐‘›.

Rondom de lancering van het boek organiseert het Compagnietheater in samenwerking met Uitgeverij Prometheus en Van Saarloos de avond Herdenken herdacht LIVE: bevriende kunstenaars en activisten laten via hun eigen werk en discipline zien hoe zรญj herdenken.

In ๐ป๐‘’๐‘Ÿ๐‘‘๐‘’๐‘›๐‘˜๐‘’๐‘› โ„Ž๐‘’๐‘Ÿ๐‘‘๐‘Ž๐‘โ„Ž๐‘ก. ๐ธ๐‘’๐‘› ๐‘’๐‘ ๐‘ ๐‘Ž๐‘ฆ ๐‘œ๐‘š ๐‘ก๐‘’ ๐‘ฃ๐‘’๐‘Ÿ๐‘”๐‘’๐‘ก๐‘’๐‘›. analyseert filosoof en schrijver Van Saarloos wat het betekent om te vergeten, om zo tot een nieuwe toekomst te komen. Volgens Simon(e) van Saarloos moet onzemanier van herdenken grondig worden herdacht. Het witte heteroseksuele geheugen heeft vele geschiedenissen uitgewist. Om iedereen een plek in de geschiedenis te geven stelt Van Saarloos voor de vaste herdenkingsdata en -rituelen te vergeten, en herdenken tot een dagelijkse ervaring te maken.

Herdenken herdacht LIVE wordt een avond vol optredens van mensen die herdenken, gewoon doordat zij verschillende verhalen naar voren brengen in verschillende vormen. Op het podium onder andere ๐’๐š๐ง๐ง๐ž ๐๐จ๐ฅ๐ฌ. Ze organiseert lhbtq wandelingen door de stad en vertelt over de lhbtq geschiedenis in Amsterdam, tolerantie als vals exportproduct en deelt persoonlijke avonturen. In de films van beeldend kunstenaar ๐–๐ž๐ง๐๐ž๐ฅ๐ข๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐Ž๐ฅ๐๐ž๐ง๐›๐จ๐ซ๐ ๐ก komen verschillende karakters en tijden samen, zoals de krakersbeweging en hiphopmuzikanten in Rotterdam, de communistische stedenbouw in De Oekraรฏne en het leven van de communistische, Surinaamse Hermina Huiswoud of de โ€˜politionele actiesโ€™ in Indonesiรซ en jonge soldaten van nu in opleiding.

Spoken word artiest en muzikant ๐Ž๐“๐ˆ๐Ž๐ bezingt de lust en pijn van queer liefde. Met zijn mixer stapelt hij klanken en woorden waar het publiek bij is โ€“ tot er een heel liedje klinkt. ๐“๐š๐ฆ๐š๐ซ ๐ƒ๐จ๐จ๐ซ๐๐ฎ๐ข๐ง begon de podcast Ziek., en interviewt haar gasten over chronisch ziekzijn, psychische issues en validisme (de discriminatie van mensen met een handicap). Vanavond praat ze met podcast co-host ๐—˜๐—น๐—ถ๐—ป๐—ฒ ๐—ฃ๐—ผ๐—น๐—น๐—ฎ๐—ฒ๐—ฟ๐˜ over deze onderwerpen. Regisseur ๐ˆ๐ซ๐š ๐Š๐ข๐ฉ zette met de voorstelling Shrew Her een hervertelling van Shakespeareโ€™s Het temmen van de feeks op toneel. Waarom gebruikte zij een oud en bekend verhaal om de ervaringen van zwarte queer vrouwen vorm te geven? Performer en muzikant ๐†๐ž๐จ ๐–๐ฒ๐ž๐ญ๐ก zocht in de moerassen van New Orleans en de grachten van Amsterdam naar drek, slijk, viezigheid. Wyeth luistert waar het stinkt.

๐’๐ฒ๐ฅ๐ฏ๐š๐ง๐š ๐’๐ข๐ฆ๐จ๐ง๐ฌ neemt, als vrouw die โ€˜moedwillig vergeetโ€™, het eerste exemplaar van Herdenken herdacht. Een essay om te vergeten in ontvangst.

Herdenken herdacht | Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50, Amsterdam | Dins 3 sept 20:00 - 22:00 | Kijk hier voor meer info.