'Demonstreren is voor mij een voorrecht'

Schermafbeelding 2019-04-11 om 17.10.44.png

OneWorld interviewde Hasna El Maroudi over de anti-racisme demonstratie in Amsterdam. Ze vertelt hen onder meer waarom demonstreren zo belangrijk is.

“Waarom wordt de antiracisme-demonstratie pas nieuws als één persoon Thierry Baudet bedreigt? Een demonstratie, hoe groot die ook is, moet op zichzelf al nieuws zijn. Ik was al van plan om mee te lopen, maar na de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen vond ik het nóg noodzakelijker om een geluid te laten horen tegen Forum voor Democratie, maar ook tegen andere partijen.

‘Racisme is voor veel mensen een abstract begrip’

Demonstreren is voor mij een voorrecht. Het is zóiets persoonlijks waar je fysiek en emotioneel klaar voor moet zijn, omdat het veel impact kan hebben. Het kan nogal emotioneel zijn. Deze demonstratie was dat niet; het voelde meer als een soort feestje. Maar ik heb weleens met demonstraties meegelopen waarbij ik dacht: ‘Verdomme, er gaat gewoon niks veranderen.’ Bijvoorbeeld bij de demonstratie om de bevolking van Gaza te bevrijden. Die problematiek is concreet en zichtbaar, terwijl voor veel mensen racisme een abstract begrip is.

De pijn die je als slachtoffer van racisme kunt ervaren wordt niet altijd serieus genomen. Net zoals de aanpak: er wordt niets concreets tegen gedaan. Daarom was het demonstreren zo ontzettend fijn. Er waren eindelijk mensen die ook zo denken. Hoewel de opkomst veel minder was dan bij de klimaatmars, was ik tevreden. De aanloop naar de klimaatmars was langer en ik denk dat klimaatverandering veel meer witte jongeren aanspreekt dan antiracisme dat doet.”

Het hele artikel met interviews met Nadia Bouras en Janice Deul lees je hier.

Hasna El Maroudi