‘Het is goed om te zien dat steeds meer vrouwen schijt hebben’

Clarice Gargard werd door Glamour geïnterviewd als één van hun ‘changemakers’. Een hele eer natuurlijk. Lees hieronder het artikel, dat geschreven is door Bo Hanna.

claire2.jpg

Clarice Gargard (30) werkt als journalist, programmamaker, NRC-columnist en is sinds kort vrouwenvertegenwoordiger voor de VN. Ze ontving haatberichten na het plaatsen van een livestream van een demonstratie tegen Zwarte Piet, maar blijft zich uitspreken tegen discriminatie, racisme en seksisme.

TEKST / BO HANNA

‘“Mijn vader zette zich in voor mensenrechten en de ontwikkeling van Liberia, het land dat ik op mijn vierde met hem ben ontvlucht vanwege de oorlog. Door mijn vader ben ik me altijd bewust geweest van de grote ongelijkheid in de wereld. Hij inspireerde me om niet alleen aan mezelf te denken. Van jongs af aan wist ik daarom dat ik betekenisvol werk wilde doen. Als kind had ik namelijk al door dat we maar weinig van elkaar afweten en daardoor veel vooroordelen hebben over mensen die ‘anders’ zijn. Uiteindelijk koos ik ervoor om journalist te worden, om onzichtbare problemen op de kaart te zetten en gemarginaliseerde groepen een stem te geven.

Helaas merk ik dat we in het publieke debat steeds minder respectvol met elkaar omgaan. Je mag het oneens zijn met elkaar, maar je moet elkaar wel met waardigheid behandelen. Ik schrijf zelf vanuit de overtuiging dat er ruimte moet zijn voor mijn perspectief als zwarte vrouw – iedereen heeft het recht om zich vertegenwoordigd te zien in de media.

Het is niet mijn taak om anderen te overtuigen, mensen kunnen zich inlezen en verdiepen in anderen. Mijn ideale samenleving is er een waarin we elkaar erkennen als mens. Dat is toch niet te veel gevraagd? In die samenleving maakt je huidskleur of hoeveel geld je op je bankrekening hebt niet uit. En waarom zou het iets moeten uitmaken op wie je verliefd wordt?

Ik vind dat mensen moeten participeren en niet moeten zwijgen. Iedereen kan op zijn eigen manier en binnen zijn capaciteiten iets doen voor een ander en de aarde. Dit jaar ben ik VN-vrouwenver-tegenwoordiger en hoop ik als feminist mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen. ‘I’m a feminist. I’ve been a female for a long time now.

It’d be stupid not to be on my own side.’ Deze woorden van Maya Angelou, een zwarte Amerikaanse schrijfster, verwoorden simpel doch treffend waarom je als vrouw feminist zou moeten zijn.

Gelukkig kreeg ik veel bijval van vrouwen die zich in een stuk dat ik schreef herkenden. Ik schreef dat vrouwen ook het recht hebben om hun woede te uiten. Vaak worden vrouwen, met name vrouwen van kleur, door anderen als boos en bitchy neergezet als ze kritisch zijn. Het is goed om te zien dat steeds meer vrouwen schijt hebben en voor zichzelf durven opkomen.”

HAAR & MAKE-UP ELISE HAMAN @ NCL REPRESENTATION. ASSISTENT-FOTOGRAFIE MEREL DAANTJE. ASSISTENT-STYLING CHARLOTTE DE VRIES. ASSISTENT-HAAR & MAKE-UP IRIS ZUIDEMA.

Hasna El Maroudi