Dompel je lekker onder in het programma van het IFFR, ondanks de gesloten bioscopen

Ja, we weten het: we kunnen letterlijk nergens heen. Alles is dicht, alles is stom, we zijn het wandelen zat, hebben Netflix uitgespeeld en fuck puzzelen echt. Als je net als ons ook heimelijk terugverlangt naar die middagmatinee en op vrijdagavond de week even lekker afromen in je favoriete filmhuis, we got you! Het Rotterdams Filmfestival, IFFR gaat namelijk gewoon door, online wel te verstaan. En omdat je mooie festivals moet steunen presenteren we in dit artikel een goede lijst met Lilith-approved titels die je sowieso moet gaan uitchecken. Ook waren de mensen van IFFR zo vriendelijk om twee kaartjes weg te geven voor een online screening. 

Sterker nog: we geven 3 x toegang weg voor de online vertoning van Mayday, over een wereld waarin meisjes ten strijde trekken tegen een mannen - hoe prachtig klinkt dat? Daarmee kan je dus lekker met je hele huishouden of in je uppie de film kijken. Meedoen? Check dan snel onze Instagram en lees onder de IFFR-post hoe je kaartjes wint!

Oke, door naar onze tips!
Waarschuwing, ze zijn allemaal behoorlijk Lilith-y, we love a strong female lead natuurlijk. Allereerst onze twee favorieten. Saillant detail: die kaartjes die je kan winnen op onze Instagram zijn voor Mayday - dikke aanrader!

Mayday - Karen Cinorre, 2021, VS, 96 min.
Feministische fabel waarin meisjes zich revancheren in een oorlog tegen mannen − of zijn het onschuldige, uit de kluiten gewassen jongetjes in te grote uniformen? Debuterend regisseur knipoogt in haar eigenzinnige avonturenepos naar Alice in Wonderland en Lord of the Flies. Dromerig en hard tegelijk.

Black Medusa - ismaël, Youssef Chebbi, 2021, Tunesië, 95 min
De jonge, stille Nada opereert in nachtelijk Tunis als engel der wrake. Donkere thriller met een gestileerde blik op hedendaags Tunesië, waar een gedesillusioneerde generatie hoop wil houden na de Arabische Lente. Voorzien van een elektronische soundtrack die herinnert aan Italiaanse giallo’s.

En aangezien je waarschijnlijk toch niks te doen hebt en die Jan van Haasteren-puzzels helemaal zat bent, nog meer tips!

Madalena - Madiano Marcheti, 2021, Brazilie, 85 min
Terwijl een vermoorde trans vrouw in een sojaveld ligt, volgt Madiano Marcheti de levens van drie mensen die alleen via haar met elkaar verbonden zijn. Met dit zelfverzekerde debuut vol visuele verrassingen brengt hij een zachtaardige ode aan alle levens en lichamen die het verdienen naast elkaar te bestaan. 

Aristocrats - Sode Yukiko, 2020, Japan, 124 min
De grenzen tussen liefde en vriendschap vervagen in dit verfijnde drama waarin de opkomende Japanse regisseur Sode Yukiko de uiteenlopende sociale bubbels van hedendaags Tokio onder de loep neemt. Twee vrouwen ontmoeten elkaar vanwege dezelfde aristocratische man. Resultaat: een subtiele en haarscherpe kritiek op klasse, identiteit en afkomst.

Landscapes of Resistance - Marta Popivoda, 2020, Servië, Duitsland, Frankrijk, 92 min
Een prachtig lied en een veld vol klaprozen die getuigen van het destijds vergoten bloed openen deze onorthodoxe reis door de herinneringen van Sonja. Deze vriendelijke oude dame streed als partizaan in Servië tegen de Duitse bezetter en was lid van het verzet in Auschwitz. 

For the Sake of Calmness - Newsha Tavakolian, 2020, Iran, 20 min
Een experimentele kijk op een realiteit die maandelijks wordt verstoord door de emotionele rollercoaster van PMS (premenstrueel syndroom).

The Women’s Revenge - Su Hui-yu, 2020, Taiwan, 16 min
In een dynamische nieuwe enscenering van Taiwanese sexploitation-films uit de jaren tachtig ondernemen vijf vrouwen een wraaktocht in de mistige nacht.

Leuk hoor, een online filmfestival maar hoe werkt het?
Als volgt: de feestelijke 50ste editie van IFFR is opgesplitst in twee delen, een in februari en een in juni. In februari gaan ze volledig online, met de nadruk op hun competities (Tiger Competition, Big Screen Competition en Ammodo Tiger Short Competition). Ook vindt hun professionalsprogramma volledig online plaats. Je kunt als bezoeker twee keuzes maken wanneer je een film wilt bekijken. Je kunt de première bijwonen, met live Q&A met de filmmaker wanneer mogelijk, en de mogelijkheid te chatten met medebezoekers. Of je kunt on demand kijken. Dat houdt in dat je tot 72 uur na de première de film in je eigen tijd kunt bekijken. Hierbij zit een vooraf opgenomen Q&A waarbij je geen vragen kunt stellen en je kunt niet praten via de chatbox. Maar toch maar wel mooi een Q&A om naar te loeren!

In juni hoopt het IFFR weer vertoningen in bioscopen en in de buitenlucht te mogen organiseren. Dan organiseren ze ook hun specials voor publiek en vertonen we nog eenmaal alle films in de Tiger Competitie, naast andere nieuwe titels. Handig dus, als je iets gemist hebt.

Hoe het precies werkt met het online kijken van films op IFFR.com lees je hier. Het volledige programma vind je hier. Meedoen met onze winactie? Onze Instagram vind je hier!

Beeld: Filmstill uit Mayday.



CultuurGuest User