Stem op een Vrouw organiseert demonstratie ‘hoop boven haat’ voor nieuwe Kamerleden

Na de verkiezingen waarin radicaal-rechts fors gewonnen heeft, waren veel progressieve stemmers teneergeslagen. Maar er valt ook veel te vieren vanwege nieuwe Kamerleden die vrouw, van kleur en progressief zijn, volgens actiegroep Stem op een vrouw en daarom organiseert zij op 31 maart om 12:00 de demonstratie ‘hoop boven haat’ in Den Haag. Lilith sprak met woordvoerder Jade Joosten over dit initiatief

Waarom organiseren jullie deze actie?

‘We organiseren deze actie (een soort manifest) omdat we hebben gezien hoeveel haat progressie teweeg brengt. Het feit dat het ‘ruimdenkende’ Nederland blijkbaar nog niet eens klaar is voor een moslimvrouw met een hoofddoek of een transgender vrouw spreekt boekdelen, en dat is in en in triest. Het is juist mooi dat de kamer steeds representatiever, diverser en inclusiever wordt en dat is iets wat we moeten vieren in plaats van verachten.

Wat was precies de aanleiding?

‘Pegida kondigde vorige week een demo tegen GroenLinks Kamerlid Kauthar Bouchalllikth aan en dat was voor ons de druppel. Je kunt niet demonstreren tegen een democratisch verkozen Kamerlid dat zichzelf al zovaak heeft verantwoord, bewezen en met haar inzet en intersectionele blik. Helaas is Kauthar Bouchallikht niet de enige die last heeft van deze haat; uit een onderzoek van de Groene Amsterdammer bleek dat veel vrouwelijke politica hiermee moeten dealen, zo ook Sylvana Simons, Lisa van Ginneken en Sigrid Kaag. Wat opvalt is dat dit vooral iets is wat dus vrouwen en vaak gemarginaliseerde (gekleurde, niet-cisgender) vrouwen lijkt te raken. We vinden het belangrijk om het daarom breder te trekken; het is een algemeen probleem dat samenhangt met seksisme, racisme, islamofobie en nog meer factoren. Daarom hebben we besloten om met deze manifestatie zowel een vuist te maken tegen dit smerige geluid dat vrouwen monddood doelt te maken en tevens te vieren dat er meer representatie is. Het is eigenlijk heel dubbel, maar we hopen ook positiviteit mee te brengen en neer te zetten!

Hoe zit het met vrouwen die zelf tegen vrouwen en mensenrechten zijn en nu in de Kamer komen?

‘ De actie doelt op en includeert eigenlijk alleen maar progressieve partijen. Dit omdat wij het niet chill vonden om partijen te betrekken die verder niks doen voor gemarginaliseerde groepen, want dat is niet de boodschap die we af willen geven.

WhatsApp Image 2021-03-31 at 11.46.09.jpeg

En coronaveiligheid?

‘Iedereen moet een mondkapje op en afstand houden en er mogen maximaal 200 personen komen.’

Waar hopen jullie op?

Er mogen maximaal 200 mensen komen en dat is dan natuurlijk ook hetgene waar we op hopen! het lijkt me mooi om te laten zien dat hoop dus inderdaad boven haat staat en dat wij als een blok achter deze progressieve en inclusieve politiek staan. en natuurlijk ook mooi om de kamerleden die langskomen (lisa van ginneken en kauthar bouchallikht) een hart onder de riem te kunnen steken :)

InterviewClarice Gargard