Win kaartjes voor het Movies that Matter filmfestival!

Laten we wel wezen: dat rondje Netflix, Videoland, Prime en NPO kennen we nu wel. Nooit eerder waren we zo gefocust op het aanbod van onze favoriete streamingboeren dan nu. Er is ook gewoon niet zoveel meer om je aan te vergapen nu de bioscopen dicht zijn, toch? Fout! Er zijn genoeg mooie filmfestivals die er alles aan doen om online toch een stukje entertainment voor je neer te zetten. Zo ook het Movies that Matter Festival!


Sorry, wat is Movies that Matter ook alweer?

Even in een notendop: het Movies that Matter festival draait altijd om films en documentaires die je ogen willen openen voor mensenrechten en vind dit jaar van 16 t/m 25 april plaats - hartstikke in cyberspace dus. Denk: tien dagen lang vijftig bijzondere speelfilms en documentaires en een mooi programma ernaast met filmmakers en activisten die te gast zijn bij o.a. Q&A’s. Genoeg te doen dus, voor jou als filmfreak. Verder is een filmfestival geen filmfestival als er geen prijzen worden uitgereikt. Er zijn drie hoofdcompetities. In Activist worden in samenwerking met Amnesty International documentaires vertoond over het leven en werk van mensenrechtenstrijders. Bij Camera Justitia wordt er ingezoomd op het belang van de rechtsstaat en het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matters, met Nederlandse speelfilms en documentaires. O.a. de film Feast over de Groninger hiv-zaak, waar we erg naar uitkijken. Daarnaast is er ook nog een prijs genaamd de Grand Jury Award, gesponsord door BNNVARA, die wordt uitgereikt. 

Oké, hartstikke leuk, maar wat draait er?

Echt heel erg veel, we raden je aan om zelf even in het volledige programma te duiken. Dat kan hier. Als je een beetje lui van aard bent, we get it. Daarom hieronder onze tiplijst:
 

Dying to Divorce
Een documentaire over het verschrikkelijke feit dat meer dan één op de drie Turkse vrouwen slachtoffer is geweest van huiselijk geweld. Tel daarbij op dat Turkse activisten en advocaten steeds meer in het nauw worden gedreven sinds de mislukte couppoging in 2016 en je snapt hoe gevaarlijk het is om een vrouw te zijn in het huidige Turkije. 

Mothers
Een liefdevol portret (documentaire) van een Marokkaans opvanghuis voor verstoten alleenstaande moeders. Een huis geleid door feministe Mahjouba Edbouche waar jonge vrouwen terecht kunnen voor informatie, juridische bijstand of een schouder. 

Forgotten Roads
Een teder liefdesverhaal (speelfilm) over Claudina, die nadat ze weduwe wordt, bij haar dochter intrekt en verliefd wordt op diens buurvrouw Elsa. En ja, natuurlijk roddelt het hele dorp over de twee en trekt Claudina’s dochter haar moeders nieuwe ‘uitspattingen’ niet. 

The Dilemma of Desire
Kijk, dit zijn het soort documentaires waar we voor gaan zitten. In The Dilemma of Desire gaan we dieper in op de clitoris. Hoe ziet ze eruit, wat zit eronder, hoe werkt ze nou precies, waarom weten we er zo bar weinig over en wordt het niet eens tijd dat vaker over de clitoris (en alles wat ze ons brengt!) gaan praten?

Vanaf 1 april start de kaartverkoop van Movies that Matter, hier. Zit je even krap bij kas deze maand of ben je in een lucky mood? Ga even naar onze Instagrampagina en doe mee met de winactie. We geven 10 (!) toegangskaartjes (geldig voor één film) weg!

Beeld: still uit Dying to Divorce

Guest User