Luisteren: Het inspirerende pleasure activism van adrienne maree brown

Op 18 juni wordt de voorstelling To Feel a Thing: A Ritual For Emergence van adrienne maree brown (zij/hen) op het Holland Festival opgevoerd. Lilith leidt de voorstelling in met een bijzonder ritueel en een lezing. In de podcast van De Groene Amsterdammer legt Clarice Gargard in gesprek met Stephan Sanders uit wat we kunnen verwachten, maar ook wie adrienne maree brown is en wat er zo bijzonder is aan diens werk.

adrienne maree brown is schrijver, performer, doula en meme-connaisseur. In diens werk probeert ze “tot transformatie te inspireren, door middel van kunst en zorg”, legt Gargard uit. maree brown gebruikt hiervoor onder meer lichaamswerk, ofwel embodiment.

Let wel: wat we van de voorstelling kunnen verwachten, is nog niet helemaal duidelijk. Er is geen trailer die je kunt opzoeken, noch is er een heldere omschrijving die het verhaal in reeds bepaalde kaders of een vast stramien stopt. “Ik durf te veronderstellen dat het in ieder geval vernieuwend zal zijn”, zegt Gargard. Zo weten bijvoorbeeld wel we dat To Feel A Thing: A Ritual for Emergence een ritueel voor spirituele opstanding is, met opwekkende gospelmuziek op inspirerende en bemoedigende teksten van adrienne maree brown, geïnspireerd op Octavia Butler. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met componist en koorleider Troy Anthony en regisseur Charlotte Brathwaite en wordt opgevoerd met met lokale deelnemers.

Centraal in het werk van adrienne maree brown staat pleasure activism. “Activisme is vaak heel zwaar, omdat je strijdt tegen machtige systemen”, legt Gargard uit. “Er is ook vaak veel weerstand tegen verandering, waardoor activisme onprettig kan zijn.” adrienne maree brown draait het om en zegt: hoe mooi is het dat wij ons mogen inzetten voor de wereld, en dat wij dat doen voor ons allemaal?” In haar werk appelleert ze aan het transcendente, kunst en religie lopen door elkaar heen. Het is niet haar doel om alleen iets te laten zien aan mensen, maar om echt iets in beweging te brengen. Haar werk heeft een bepaald doel, een politieke functie, zonder dat je direct iets wordt opgelegd.

Audio Block
Double-click here to upload or link to a .mp3. Learn more

De podcast kun je hierboven beluisteren, via Apple Podcast, Spotify of bij de Groene Amsterdammer

Eerder verscheen op Lilith Mag: Lilith X Holland Festival: adrienne maree brown