Horoscopen voor het Stier seizoen 2023

Het seizoen van de Stier - 20/04-20/05 - voelt als een eindsprint van een lange, sluimerende winter: Mercurius en Pluto lijken terug te draaien in de hemel (retrograde) en de zon en maan lijken te verdwijnen uit de hemel (eclipsen). Maar wij blijven net zo bloeien als de bomen, zonder de bloesem op onze huid en met een dosis frisse energie.

Lees de horoscopen vanuit je ascendant of sterrenbeeld, ze zijn voor beide geschreven.

Taurus/ Stier

Een beladen woord als ‘closure’ is lastig te vertalen naar het Nederlands. Closure is een groots onderwerp, één dat ervoor zorgt dat men met peinzende wenkbrauwen tot diep in de nacht aan de eettafel zit. Niet alle cycli eindigen zo tijdig en bewust als we zouden willen. In de praktijk kan het maanden duren voor je doorhebt dat de closure die je zocht zich allang aan je heeft getoond, of dat je zelfs met het eeuwige gebrek ervan een rijk leven kunt leiden. Met de zonsverduistering, maansverduistering en Mercurius die retrograde zal zijn in jouw teken, is dit een laatste sprint naar het einde van de winter. Officieel is deze al over, natuurlijk, maar wie zegt dat het hart het ritme van de meteorologische kalender kan bijbenen?

Gemini/ Tweeling

Ik hoop dat de Ramadan je heeft herinnerd aan hoe belangrijk het is om je naasten te blijven zien. Ik hoop dat je genoeg naasten om je heen hebt om niet het gevoel te hebben dat je dit leven in je eentje hoeft te dragen. Ik hoop dat je geen overuren hoeft te draaien en je je vrije dagen vrij kunt houden, zodat je onbekende steden kunt bezoeken met een geliefde of een goede vriend. Ik hoop dat je, als een kamerplant, opbloeit van het zonlicht en steeds vaker wegloopt van het blauwe licht van je computer. Wees zorgzaam naar jezelf en je naasten de komende weken, zodat je straks uitgerust kunt beginnen aan een nieuw levensjaar.

Cancer/ Kreeft

In dit met witte suprematie doordrenkte patriarchaat is het niet voor iedereen weggelegd om één, laat staan meerdere plaatsen te bestempelen als ‘thuis’. Voor sommigen past het woord ‘toevluchtsoord’ beter bij plaatsen waar ze veilig en zonder schaamte zichzelf kunnen zijn. De komende weken helpt Venus, de planeet van de liefde, je een handje om deze plaatsen extra aandacht te geven. Je kunt ze versieren met een bos tulpen, of, als je aardig wilt zijn voor je portemonnee, origami bloemen vouwen van overgebleven krantenpapier. Leg ze in de wanten alsof ze zorgzame vrienden zijn die jouw zorg nodig hebben.

Leo/ Leeuw

De zomer komt eraan, dat voel je in je botten, maar je weet dat er nog veel onafgemaakte zaken op je wachten. Die vurige energie die je zo graag wilt storten op alles, zoals een onaangekondigde zomerstorm die plots alle bomen in de straat omgooit, kan best nog even wachten. Wij mensen bloeien net als bomen, al zie je geen bloesem op onze huid vormen. Neem het seizoen van de stier dan ook om je plannen na te lopen, zodat je zeker weet dat je geen detail hebt gemist. Die rusteloze energie kun je voor nu stoppen in het herinrichten van je huis.

virgo/ MAAGD

Voordat we de zomer ingaan en je officieel je winterkleren inpakt, wil ik je vragen of je jezelf kunt verrassen. Iemand zei eens dat wij als mens bang zijn voor verrassingen omdat we niet weten wat er zal gebeuren. Iemand anders zei eens dat het verplicht zou moeten zijn om bij iedere verrassing een tipje van de sluier te geven. Wat ook het beste werkt voor jou, probeer het uit. Wees een beetje creatief met de manier waarop je, gecalculeerd of niet, op zoek gaat naar avontuur. Risico’s kun je ook nemen zonder de controle volledig te verliezen.

Libra/ WEEGSCHAAL

Waar een wil is, is een weg, luidt de uitspraak. Maar wat als er meerdere willen zijn? Er zijn ontelbaar veel scenario’s voor hoe je leven zich kan ontvouwen. Wat voor mens je bent, waar je werkt, met wie je een gepassioneerde platonische relatie hebt of hoe je in dienst bent van de mensen in je gemeenschap, zorgdragend voor vrienden die dagelijks strijden voor hun bestaanszekerheid. Er is geen enkel magisch middel dat je de kracht geeft om te kiezen. Alleen jij kunt bepalen welke wegen je zult bewandelen, zelfs al zijn die wegen nog zo onbekend.

SCorpio/ SCHORPIOEN

Laatst las ik dat mensen die een oude versie van jou missen en niet kunnen accepteren dat je bent veranderd, heimwee hebben naar een versie van jou waar ze controle over hadden. Zij zullen wellicht nooit geloven dat jij niet meer de jij bent die zij kennen, maar jij weet diep vanbinnen dat je wél nog steeds jezelf bent. Niet ondanks, maar dankzij al die veranderingen. Vier je oude en je nieuwe versies de komende weken en onthoud dat het leven ongelooflijk simpel is als je nooit van gedachten verandert. Hoe leren we anders van elkaar?

Sagittarius/ Boogschutter

Een grote bek hebben naar andere mensen betekent niet altijd dat je ook een grote bek kunt hebben naar jezelf. Misschien voel je je comfortabeler om op een podium te staan schreeuwen voor een rechtvaardigere wereld, met duizenden ogen op je gericht, dan wanneer je één op één met een vriend praat over de oorzaken van je bindingsangst. Dat mag, dat is menselijk. Maar vergeet niet dat ook je diepste gevoelens een podium verdienen, zonder dat daar duizenden ogen naar hoeven te kijken. Je kunt altijd achteraf een grap maken om de aandacht van jezelf af te nemen.

Capricorn/ Steenbok

Je kunt je hersenen volstoppen met een oneindige variatie aan informatie. Of dit nu TikToks zijn over hoe apps als TikTok onze aandachtsspanne inkorten, of fragmenten uit de film The Watermelon Woman van Cheryl Dunye. Informatie reist, hoe kort ook, door je bewustzijn. Laat jezelf even onderdompelen in een wereld die je niet zo goed kent. Struin door de fantasy-afdeling van je lokale bibliotheek. Kijk het gesprek tussen Nikki Giovanni en James Baldwin terug. Ga in je eentje naar een avondje spoken word. Nieuwe kennis voelt als een nieuw huis: eerst is het even wennen, later kan het heel knus worden.

Aquarius/ Waterman

Kritiek is een krachtig wapen voor verandering. We kunnen er overheden mee proberen ter verantwoording te roepen. We kunnen onze gemeenschappen proberen veilig te houden tegen mensen die grensoverschrijdend gedrag vertonen. Maar, zoals ieder wapen, kan ook kritiek op een schadelijke manier worden toegepast, zonder dat we het bewust doorhebben. Zo kan kritiek ons ook onze dromen kosten, omdat we te koppig zijn om een sprong in het diepe te wagen. Als je even het grotere plaatje verliest, klop dan aan bij een goede vriend. Stap naar buiten, letterlijk de buitenlucht in, zodat je niet meer zo piekert in je hoofd.

Pisces/ Vissen

Ik heb vaak gesprekken met vrienden over het stellen en bewaken van onze grenzen ten opzichte van onze medemensen. Maar er zijn ook andere grenzen die kunnen worden overschreden, zelfs zonder dat er andere mensen in de buurt zijn. Zo kun je niet doorhebben hoe grenzeloos je bent naar jezelf toe, bijvoorbeeld wanneer je expres een sentimentele film opzet om jezelf te troosten, maar in het proces per ongeluk jezelf triggert. Gelukkig komt Saturnus, planeet van discipline en grenzen, je de komende maanden een handje helpen. Al zal het een levenslang proces zijn, dat stellen en bewaken van grenzen.

Aries/ Ram

Misschien viel het dit jaar mee hoe sentimenteel je werd met je verjaardag. Misschien was je alleen maar bezig met er goed uitzien tijdens die spontane boswandeling of iftar met je gekozen familie. Maar misschien was je ergens toch in een reflectieve bui beland, besluiteloos over hoe je deze ‘betere helft’ van het jaar gaat indelen, welke versies van jezelf je de komende maanden wilt kunnen zijn. Welke gewoontes stop je in een doos achter in de kast, om ze weer uit te pakken in het najaar? Welke neem je mee naar de opkomende zonnige dagen?

Hasret Emine