© photo: Laila Cohen

© photo: Laila Cohen

Making the invisible more visible

Vrouwen maken iets meer dan de helft van de samenleving uit. Toch zijn ze op veel plekken tot op de dag van vandaag een minderheid. In de media, politiek en kunsten. Als ze aan het woord komen is het vaak om zogenaamde ‘vrouwenzaken’ te bespreken. Het is de hoogste tijd dat daar verandering in komt.

DAAROM: LILITH.

EEN FEMINISTISCH MEDIAPLATFORM EN JOURNALISTIEKE GLOSSY

De vierde feministische golf

Ons laatste nieuws

De vrouw, de broedkip

Opinie – Dinsdag verschijnt het boek The Testaments, het vervolg van Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale. Laatstgenoemde is een dystopische roman, al komt er geen geestelijke lenigheid aan te pas om de thematische gelijkenissen met het heden te herkennen.

Lees meer

Niqaabverbod is een moderne heksenjacht

Met het verbod op gezichtsbedekkende kleding gaat de staat vrouwen voorschrijven wat goed voor hen is, schrijven Berna Toprak en Nawal Mustafa namens vierenveertig organisaties in NRC Handelsblad. Het feministische ‘baas over eigen lijf’ komt hiermee onder druk te staan. Lilith Magazine onderschrijft het opinieartikel.

Lees meer

Wat vrouwen willen

Wat willen vrouwen? Waar verlangen ze naar, wat is hun meest geheime begeerte? Met deze prikkelende vraag opent Drie vrouwen (2019), het nieuwste boek van Lisa Taddeo. Daarin onderzoekt zij vrouwelijke begeerte aan de hand van de verhalen van drie vrouwen. De New York Times-journalist volgde en interviewde de vrouwen acht jaar lang.

Lees meer

Schrijfster Renée Watson: 'Schrijven is een vorm van activisme'

De Amerikaanse Young-Adult schrijfster Renée Watson onderzoekt in de New York Times-bestseller Stukjes Van Mezelf een aantal thema’s: Klasseverschil, Sisterhood en kunst als activisme. Tirsa With sprak met Watson over haar werk en persoonlijke ervaringen.

Leer hier het interview

We don’t need success. We need change.

On july 1st Clarice Gargard was invited to hold the commencement speech at Amsterdam University College (UvA).

Excerpt:

We all have our own success stories, coming from different backgrounds and places. Our own obstacles we’ve had to overcome.

In the face of adversity, simply surviving becomes a virtue.

But, although, I think we should celebrate our success from strife, I long for the day that strife in itself is no longer necessary in order to gain success or a semblance of a humane life.

Sometimes people call others like me a success story. Like Rob Jetten, the leader of D66 recently did in his speech about education.

He spoke of Dutch politicians of Moroccan descent like Ahmed Aboutaleb, mayor of Rotterdam, Ahmed Marcouch of Arnhem and white Dutch politician Wouter Koolmees who started with ‘just’ a vmbo-diploma and made it to minister of Social Affairs.

And while those accomplishments are indeed commendable and possible here in the Netherlands.

I think I’d rather be a cautionary tale.

More

Vallen is als vliegen: een belangrijk boek in het #MeToo-tijdperk

Door: Mojdeh Feili

Manon Uphoffs nieuwe roman ‘Vallen is als vliegen’ draait om onderwerpen waar nauwelijks over gepraat wordt. Onderwerpen die weggestopt zijn in de diepste lades van de maatschappij: mishandeling en incest. Het verhaal van hoe ‘ondergetekende’ en haar zussen door hun vader Henri Elias Henrikus Holbein – afgekort HEHH - gemanipuleerd en seksueel misbruikt worden is een bolwerk van literaire verwijzingen en sprookjesachtige metaforen.

Lees verder

Podcast pt. 2 met Zoë Papaikonomou, Sabrine Ingabire en Sunny Bergman

Hoe ga je met woede om op de werkvloer? Wat zijn de persoonlijke ervaringen van huidige mediamakers? En hoe belangrijk is taal? Op deze vragen en meer geven Zoë, Sabrine en Sunny in gesprek met Soraya Chemaly antwoord in deel twee van de podcast.

Luister hier naar de podcast.

Waarom ik zo vaak zo boos ben

Door: Sabrine Ingabire

Ik wist niet dat Vlaanderen een heilig stukje land was dat onaangetast was gebleven door het concept van ‘vrouwelijke woede’. Ik ben namelijk vaak heel boos. En ik geloof dat ik in sommige gevallen nog bozer zou moeten zijn – maar ik drink veel cafeïnevrije thee, of infusies zoals ze heten, en dat maakt me rustiger, het geeft me vrede.

Lees hier de column van Sabrine

Podcast pt.1: Transformerende woede met Soraya Chemaly

De Amerikaanse auteur Soraya Chemaly schreef het boek Rage Becomes Her. In Paradiso spraken we met Chemaly over de verschillende lagen van woede – bijvoorbeeld woede vanwege onderdrukking – maar ook over hoe je niet erkende woede in je lijf voelt. In deel één van deze podcast geeft Chemaly een introductie in haar werk.

Luister hier naar de podcast.

© Video by Robin Ramos

© Video by Robin Ramos